The Beta Test (2021)

Dobio je pozivnicu za sastanak koji nije mogao da odbije...

Jim Cummings (Halloween Kills aka Noć veštica ubija (2021)) je Jordan, holivudski agent za talente zaposlen u jednoj velikoj agenciji (takođe holivudskoj i takođe za talente).

Mislim, to “talenti” im je zvanično deo imena profesije, inače su u pitanju osobe bez kojih ti talenti (glumci,scenaristi, režiseri itd…) ne mogu da potpišu ugovor i pronađu ni jedan posao u tom Holivudu jer…moraš biti deo sistema…moraš imati agenta ili agenciju koja će ti uzeti najmanje 10% od tvog honorara… Sistem/paraziti moraju od nečeg da žive…

Namerno sam ovako “oštar” jer ni Cummings nimalo ne štedi taj deo industrije (entertainment) zabave, šoubiznisa, i kako kaže, u jednom intervju, on i PJ McCabe, koji takođe glumi u filmu i zajedno sa Cummingsom je koscenarista i korežiser, su mnoge dijaloge bukvalno “prepisali” iz ličnog iskustva kojeg su imali u susretima sa ljudima iz agencija “za talente”.

PJ McCabe

Taj sloj filma, taj satirični pogled na Holivud iza kulisa iz perspektive ovih “krvopija” i ljudi bez puno morala i sa puno lažnih osmeha je i najbolji deo “The Beta Test”. Ono ostalo je…pa…problematično.

Film započinje sa jednom izuzetno brutalnom i efektnom scenom ali ako ste u tom trenutku pomislili da vas čeka jedan, upravo takav, uzbudljiv triler bićete prevareni.

Nakon uvodne špice, upoznajemo Jordana koji je, osim što je agent i vozi Teslu, na šest nedelja od venčanja sa svojom verenicom Caroline (Virginia Newcomb).

Ovaj par (Jordana i Caroline) upoznajemo u veoma nezgodnom trenutku po našeg Jordana jer u ruci drži pisamce koje tek što je pronašao u svom poštanskom sandučetu. Ne zna od koga je poslato ali je ono veoma zanimljive sadržine.

Posle kraćeg premišljanja (uz nekoliko komičnih reakcija koje vam moraju biti putokaz da ipak treba da zaboravite onaj krvavi početak i da shvatite da je ovo film Jima Cummingsa (The Wolf of Snow Hollow aka Vuk iz Snou Holoua (2020)) i da će sigurno biti uvrnutog humora) on odlazi u taj hotel i ima uzbudljiv seksualni “čin” sa ženom koju ne poznaje ali i ne vidi (oboje nose poveze na očima).

Nošen osećajem krivice ali istovremeno i velike znatiželje (i napaljenosti) Jordan će pokušati da otkrije ko se i šta krije iza ove misteriozne akcije ni ne sluteći da neki raniji i trenutni učesnici ovog “beta testa” uglavnom imaju smrtne posledice.

Ovako ispričan zaplet moguće da će vas, kao i početna scena, odvesti u pogrešnom smeru. Ne, ovo nije, kao što već napisah, nekakav uzbudljiv triler, već uvrnuta drama u kojem razni karakteri puno, puno pričaju…i to često…neke i ne baš zanimljive stvari.

I dok raspričanost nije nikada problem kada su ti dijalozi doprinose da radnja teče dalje i otkrivaju nešto novo što nismo mogli saznati vizuelnim putem, Cummings (zajedno sa PJ McCabe-om) ovde davi nekim nepotrebnim objašnjenjima i nekim scenama koje suštnski nemaju mnogo veze sa samom radnjom i mogle su komotno da budu isečene iz filma.

Takođe, ne možete se ne zapitati, ako ste Cummingsa već gledali u nekim ranijim ostvarenjima, da li ovaj glumac (ovde pre svega mislim na njegove glumačke talente mada on i režira i piše svoje filmove) inače veoma zanimljive i fizionomije i interpretacije, može izgurati/odglumeti i nešto drugačijeg lika nego što su ovi (anksiozni, napeti, smotani i ne baš inteligentni).

Završetak filma će verovatno kod mnogih od vas ostaviti pomalo gorak ukus, tipa “a što sam ja sve ovo gledao”, ali on je ipak tipičan za indie filmove na koje smo izgleda u potpunosti zaboravili da se i dalje snimaju u tom Holivudu.

I ovako nesavršen “The Beta Test” je bolji od mnogih izvikanih “mekdonaldsa” koji nam dolaze iz Amerike i pune džepove tih istih agencija za talente i svakako vam preporučejem da ga pogledate ako volite art filmove.

Jebote (da prostite) nekada su art/umetnički filmovi bili i ovi komercijalni, namenjeni širokim narodnim masama (da ne pominjem, a hoću, Kuma ili Lovac na Jelene ili napr. Ajkulu) a sada, kada kažemo art film, tačno znamo u koju filmsku nišu to ostvarenje “moramo” ugurati…

Na skali od (1-6) ocena: 3

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 143

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.