The Kid Who Would Be King (2019)

Merlin, Artur, Morgana i mač u kamenu. u Engleskoj u doba Brex-ita...

na sreću, ovaj filma nema blage veze sa Brex-itom, ali je svakako ojadio producente…kao što će napr. Brexit obične građane Velike Britanije

Dvanestogodišnji Aleks u školi ima problema sa tandemom siledžija koji maltretiraju i njegovog najboljeg druga. Kod kuće živi sa majkom a jedina uspomena na oca je knjiga o avanturama vitezova okruglog stola koju je, kao mališan, dobio od njega.

Istovremeno, u podzemlju, čarobnica Morgana sprema osvetu Merlinu i novi osvajački pohod . Vreme je da se pojavi neko novi ko će moći podići mač Eskalibur  i koji  će uspeti da zaustavi Morganine horde zla.  Pogađate, u pitanju je mladi Aleks.

 I kao što život piše romane a scenaristi filmove tako će i ovog puta sudbina (scenarista) dovesti Aleksa u situaciju da se njegovoj misiji pridruži i  neki neočekivani saborci…a tu ne mislim na mladog Merlina.

Joe Cornish, scenarista I režiser, „Dečaka koji će biti kralj“, filmsku slavu je stekao 2011 godine sa svojim, takođe kompletnim autorskim delom, veoma intersantnom varijacijom na temu vanzemaljske invazije “Attack the Block“. U tom filmu, glavni junaci su takođe neshvaćeni tinejdžeri koji kreću u borbu protiv sila zla, tada u vidu predatorskih osvajača iz svemira. Bio je to mali film, sa malim budžetom, i sa relativno malim finansijskim  uspehom ali sasvim dovoljno da stekne neku vrstu kultnog statusa i pozitivnog govorkanja po filmsko kritičarskim krugovima.

Nažalost, osim početne interesantne ideje o miksu čuvene Eskalibur mitologije sa sadašnjoću, malo toga zanimljivog i novog nam „The Kid Who Would Be King” donosi. Deca u filmu su simpatična (naročito je interesantan mladi Merlin zaslužan za najbolje momente) a film…pa gledljiv.

 Problem postoji u postavci negativaca. CGI kosturi i nisu baš nešto preteći a Morgana (koju glumi iskusna Rebecca Ferguson) je u prvoj polovini gotovo protraćena a i gotovo do samog kraja nedovoljno iskorišćena.

Patrick Stewart kao ostareli Merlin više unosi pometnju nego što njegova pojava daje nekakav plus filmu. Specijalni efekti, na koje su pretpostavljam najviše utrošene pare iz budžeta, niti su dovoljno dobri da bi bili ubedljivi niti su dovoljno loši da bi se, ako ništa drugo, barem na njihov račun i sprdali.

 Sve u svemu, ovo je pitoma neobavezna dečija zabava koja, iz nekog razloga, nije stekla naklonost publike. Verovatno zato što nije bila previše mediokritetska ali niti dovoljno unikatna.

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.