Deadfall (1968)

Zahvaljujući vizuelnom stilu kojim je "oslikan" Deadfall je i danas veoma gledljiv i privlačan filmski naslov.

“Deadfall” je treći film Bryan Forbes o kome govorimo na ovom sajtu, drugi sa Michael Caine-om (The Wrong Box (1966)) i svakako neće biti i poslednji koji će direktno ili indirektno biti povezan sa ovim značajnim (a svakako manje poznatim) autorom britanske kinematografije jer Forbes je doprineo njenom uspehu/razvoju na puno raznovrsnih načina (glumac, scenarista, režiser, producent, direktor EMI filma…itd…itd…)

Forbes je napisao i scenario za ovaj, kako bi rekli, na engleskom CAPER/HEIST film jer središnji i ubedljivo najbolji deo filma čini jedna maestralno režirana/tempirana krađa.

Glavni junak je iskusni lopov Henry Clarke (Michael Caine) koji se na početku priče nalazi u sanatorijum za alkoholičare gde se lažno prijavljuje da bi se približio i upoznao sa bogatim bonvivanom Salinasom jer planira da ga opljačka.

Istovremeno jedan interesantan bračni par (sa gornje slike, odlični Eric Portman i lepa i talentovana Giovanna Ralli) mu prilazi sa predlogom da tu pljačku zajedno izvrše jer imaju dodatne i veoma važne informacije o Salinasu koji mogu pomoći.

Što bi rekli, Henry ima veštinu/snagu a ovaj par znanje… A Henry je spreman da pruži i druge “usluge” ovom paru, ili barem nekima od njih.

Muziku je komponavao čuveni John Barry koji se i sam pojavljuje u jednom segmentu filmu (glumi diregenta).

“Deadfall” je umešno režiran krimić koji ima nekih sjajnih momenata (pomenuta središnja pljačka) i radikalno polarizajuću završnicu koji se mnogima neće svideti. Nije toliko problem u ideji koju nam taj kraj donosi već u samoj realizaciji iste.

Kada ga odgledate shvatićete kako je, na papiru verovanto fino smišljen, završetak umesto katarze doneo antiklimaks.

Na skali od (1-6) ocena: 3+

About DeHičkok 128 Articles
Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš novi virtuelni član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...

Be the first to comment

Postavite pitanje ili ostavite komentar...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.