Deadfall (1968)

Zahvaljujući vizuelnom stilu kojim je "oslikan" Deadfall je i danas veoma gledljiv i privlačan filmski naslov.

“Deadfall” je treći film Bryan Forbes o kome govorimo na ovom sajtu, drugi sa Michael Caine-om (The Wrong Box (1966)) i svakako neće biti i poslednji koji će direktno ili indirektno biti povezan sa ovim značajnim (a svakako manje poznatim) autorom britanske kinematografije jer Forbes je doprineo njenom uspehu/razvoju na puno raznovrsnih načina (glumac, scenarista, režiser, producent, direktor EMI filma…itd…itd…)

Forbes je napisao i scenario za ovaj, kako bi rekli, na engleskom CAPER/HEIST film jer središnji i ubedljivo najbolji deo filma čini jedna maestralno režirana/tempirana krađa.

Glavni junak je iskusni lopov Henry Clarke (Michael Caine) koji se na početku priče nalazi u sanatorijum za alkoholičare gde se lažno prijavljuje da bi se približio i upoznao sa bogatim bonvivanom Salinasom jer planira da ga opljačka.

Istovremeno jedan interesantan bračni par (sa gornje slike, odlični Eric Portman i lepa i talentovana Giovanna Ralli) mu prilazi sa predlogom da tu pljačku zajedno izvrše jer imaju dodatne i veoma važne informacije o Salinasu koji mogu pomoći.

Što bi rekli, Henry ima veštinu/snagu a ovaj par znanje… A Henry je spreman da pruži i druge “usluge” ovom paru, ili barem nekima od njih.

Muziku je komponavao čuveni John Barry koji se i sam pojavljuje u jednom segmentu filmu (glumi diregenta).

“Deadfall” je umešno režiran krimić koji ima nekih sjajnih momenata (pomenuta središnja pljačka) i radikalno polarizajuću završnicu koji se mnogima neće svideti. Nije toliko problem u ideji koju nam taj kraj donosi već u samoj realizaciji iste.

Kada ga odgledate shvatićete kako je, na papiru verovanto fino smišljen, završetak umesto katarze doneo antiklimaks.

Na skali od (1-6) ocena: 3+

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 208

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.