Fandango (1985)

Nakon vesterna "road movies" je preostao kao još jedini autentični američki žanr koji se i dalje snima u USA...

A u koledžu sam stekao druga do groba i hroničnu upalu…

[imdb]tt0089126[/imdb]

Prva glavna uloga za Kevina Costnera i prva režija drugog Kevina (Reynolds) sa kojim će Costner sarađivati još nekoliko puta (ovaj tandem je najpoznatiji po Robin Hudu)

“Fandango” je priča o grupi prijatelja sa unviverziteta u Teksasu (Ostin) koja nakon diplomiranja kreće na svoj “poslednji road trip” ka Velikom kanjonu sa ciljem da iskopaju “Doma”. 1971 godina i dvojca iz ove družine su nedavno dobila pozive za regrutaciju u Vijetnam. Jedan od njih je i pred brakom.

Kevin Reynolds je napisao i scenario za “Fandango” koji je, suštinski, nastao kao nadogradnja negovog studentskog filma koji je toliko oduševio Spilberga da je odlučio da ga finansira (uz pomoć svoje Amblin produkcije).

Kažu da je Spilberg bio veoma nezadovaljan konačnim rezultatom te je povukao svoje ime iz liste producenata. Ne samo to već je “Fandango” praktično bio odmah i “bunkerisan” (što je u Americi, za razliku od napr. Jugoslavije, tada značilo da neće biti pušten u bioskopsku distribuciju) te ne čudi što o ovom filmu nisam imao pojma u doba kada sam aktivno bio na putu da postanem “novi Spilberg”*…

Jer…a srce kaže ono što duša ište… “Fandango” bi mi bio verovatno jedan od najdražih filmova da sam ga uspeo pogledati tih krucijalnih godina u mom odrastanju.

Upravo je “Fandango” to, jedna često urnebesna a poneki put i veoma setna,priča o odrastanju mladića u ljude…

Možda sa ove distance neke stvari gledam i previše melanholično ali “poslednje putovanje” drugara koji se možda više nikada neće okupiti u istom sastavu, i to u doba kada se, negde “daleko” odvija nekakav rat, je upravo ono što je moja generacija prolazila tih godina….

Mada, “naša” putovanja nisu bila do Velikog kanjona već do možda Male Kamenice a naš Vijetnam bio je Vukovar…

“Fandango” je vremenom stekao kultni status a sada znam zbog čega. Pogledajte ga…čim pre…

Na skali od (1-6) ocena: 4

recenzija: DeHičkok

* da objasnim samo ono “novi Spilberg”. Taj put se uglavnom završavao u drugom krugu prijemnog na filmskoj režiji…kada se završio u trećem…sledeća moja destinacija beše Prevlaka….

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 208

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.