Холоп aka Sluga (2019)

Univerzalna tema provučena kroz ruski omekšivač za rublje...pardon "sluge".

Kada nakon gotovo negledljivog starta “Sluga” tj. Griša (Miloš Biković) započne svoj život u imaginarnom selu iz prošlosti “Sluga” postaje simpatična i (veoma) naivna filmska komedija. Inspirisana boljim uzorima (poput “Trumanovog šoua”) to kmetsko selo organizuje čovek kome se imena ne sećam a na IMDB ga vode pod Psiholog (?), a čitav poduhvat u potpunosti finansira Grišin ćale (takođe bez imena) buržuj tj. da upotrebim ruski izraz, oligarh,

Griša je razmaženi jedinac koji radi sve što poželi jer mu otac pokriva i prikriva sve “nestašluke”. Ali ni ocu nije lako. Ima puno para, mnogo mlađu i lepu ljubavnicu, ali, kako nas film “uči” to nije sve u životu.

Eto njegov sin nije dobar. Nije onakav kako bi papa hteo da bude. Nema poštovanja prema autoritetima (policiji) niti prema devojkama (iz noćnog kluba). Opija se (a možda i drogira, mada, u ovakvom filmu to nije moguće) i uživa… Sramota.

Umesto da ga odvede na neki “poseban tretman”, oduzme finansijska sredstva, razbaštini ili bar ugazi od batina, Griškin tata aka папа, odlučuje da prihvati super zabavnu ponudu. Smestiće ga u selo iz 19 veka, biće kmet tj. sluga omraženoj i surovoj vlasteli, i to će ga, naravno, naučiti pameti.

Oprostite, ali moram biti, prilikom analize ovog filma, ovako ciničan i sarkastičan. Toliko su ti (međuljudsko-klasni-ruski) odnosi površno postavljeni da sam gotovo siguran da su autori filma namerno izbegli da iskoriste ovu, veoma zgodnu, početnu poziciju o pokvarenom bogatašu kojeg treba prevaspitati, pa da tu proture iliti poture stvarnu satiru.

Ovako, zabava ostaje na “dečijem” nivou…što i nije uvek loše. Priča je pitka, glumci solidni, ima nekoliko urnebesnih scena, romantika je prisutna (ali i benigna) dok je tu i malo “seksa” (ali banalnog). U ovakvom konceptu, čini mi se da najviše smeta povremeno “suluda” kamera, taj spotovski način režije. Za ovakvu priču, smirenija “ruka” režisera verovatno bi dala bolje rezultate.

Kao što je kompletan film površan takva je i završnica. Bolje je da se ne pitate zašto i kako…jer smislenih odgovora tu nema. Uprkos svemu tome, one pozitivne stvari, taj lagani vedar duh kojim ovaj film odiše u neograničenim količinama, uspešno potiskuje mnoge mane.

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.