Ferris Bueller’s Day Off aka Slobodni dan Ferisa Bjulera (1986)

Na današnji dan, 11 juna 1986 g., premijerno je prikazan ovaj film.

Džon Hjuz (John Hughes) je u periodu od nekih desetak godina ( aprox. 1985-1995) za američku  komediju   bio ono što su u to doba (i pre i posle) za  fantastične blokbaster spektakle bili Lukas (ne Aca) i Spilberg.

U početku kao kompletan autor (režiser,scenarista, producent) Hjuz je sredinom osamdesetih godina prošlog veka redefinisao vizuelni i tematski izgled tinejdžerskih filmova fantastičnim nizom koji je započeo sa „Sixteen Candles“  preko „The Breakfast Club“ i konačno sa ovim ultimativnim ostvarenjem koje, priznajem, u to doba i nisam smatrao baš tako „ultimativnim“.

Zapisi iz tajne sveske br. 1

 Sada kada gledam gornji spisak te ocene i ne izgledaju tako loše. Prepoznao sam vrednost horora Gary Shermana a  ni „Lady in Red“ nije loš film ali ispade da je „Feris“ samo nešto bolji od “Nindže sa devet života”.

A vala nije.

„Slobodni dan Ferisa Bjulera“ je gotovo pa remek delo filmske umetnosti kojeg sam ja, iz raznoraznih davnih razloga, stavio u fioku slabašnih filmića kojima ne želim da se vraćam…sa odbojnim stavom koji sam gajio decenijama.

Jeffrey Jones u svojoj životnoj ulozi

 Oprostite mi ljudi… i ja sam samo ljudsko biće…obični grešnik. Što se doduše ne bi moglo reći za gore navedenog Jeffrey Jones-a.

Ne smemo zaboraviti ni Jennifer Grey pre prljavog plesa….

Šalu na stranu, mada u Jones-ovom slučaju šale uopšte i nema, jeste  Metju Broderik (Matthew Broderick) neko zbog čega pamtimo ovaj film. Verovatno nam je njegova šmekersko dečačka pojava i prvo što pomislimo kada pričamo i o njemu ali i o ovom filmu.

  Ovo je takođe i jedan đavolski dobro režiran film. John Hughes je u njega uložio svo svoje znanje i talenat i ovo je, sa tog “director” aspekta, definitivno njegov najbolje režiran (a verovatno i inače najbolji) film

 Možda je priča o snalažljivim srednjoškolcima poput Ferisa, koji  sa lakoćom ali i beskrajnom maštovitošću uspevaju da napravi sebi (i svojim drugarima) „slobodan dan“ usred školske nedelje, bilo i pre i nakon te fatalne 1986 godine ali nijedna nije bila ovako očaravajuća i šarmantna.

Ne smemo zaboraviti i Alan Ruck-a koji je te 1986 imao 30 godina !

 Kada sam, pre koji dan, ponovo odgledao ovaj film sa klincima, nakon  31 godine, uživao sam gotovo u svakoj sceni. Način na koji je Hjuz vodio računa o najsitnijim detaljima koji će nam prikazati u kadru, izvanredna kombinacija slike i zvuka tj. muzike, metodično ekonomičan pristup montaži u kojoj su svesno odrezani oni delovi koji pojediničano možda jesu dobri ali remete ritam i strukturu filma, autfit naših junaka tj. kako ih je garderobno skockao i transformisao u filmske ikone osamdesetih, je za divljenje i poštovanje.

 O značaju i uticaju ovog filma na one koje su tek sledili verovatno je potrebno napisati poseban esej. A tek o lepoti Mia Sare i činjenici da je ovde ova, pokazalo se kasnije, ne baš mnogo talentovana glumica, uspela da zaseni mnoge tadašnje zvezde, neko je već, siguran sam, napisao i pesme.

Da li je razlog zašto sam tek sada počeo da volim ovaj davni film moje mladosti upravo taj što sam u međuvremenu postao zreo i nekada ga nisam baš ponajbolje shvatao ili je možda sasvim suprotan, zato što sam i dalje nezreo pa mi prijaju tinejdž komedije kao dobro rumeno vino (snegovi i šaš) nije uopšte bitno…

Na skali od (1-6) ocena: 5

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.