The Night Clerk (2020)

Ovaj film traje samo 90 minuta što mu je jedna od glavnih prednosti.

2020 godinu niko neće pamtiti po filmovima. Toliko se različitih sranja dešava svuda po svetu da činjenica da se uglavnom slična $ranja objavljuju direktno na raznoraznim online platformama poput Amazona i Netflix-a ne treba nikoga da zabrinjava. Samo se prate tokovi…kanalizacioni.

Što se tiče “The Night Clerk” koji je snimljen po scenariju i režiji Michael Cristofer (pre svega nama poznatog kao glumca iz Rej Donovana i Mr. Robota) on svakako nije baš &ranje ali jeste jedan ispotprosečan film.

Michael Cristofer

Tye Sheridan (Ready Player One) glumi mladića Barta, noćnog recepcionara u hotelu, osobu sa Aspergerovim sindromom (što znači da uglavnom ne vodi računa šta će reći i ima izuzetne probleme u svim socijalnim aktivnostima…ukratko čudak sa dijagnozom).

Bart je dobar sa novim tehnologijama+plus voajer, te u mnoge sobe hotela u kome radi ima instalirane kamere putem kojih prati ponašanja i reakcije tih običnih ljudi.

Taj njegov tajni hobi ubrzo će postati veoma opasan za njega u trenutku kada putem video linka vidi gošću u životnoj opasnosti i pojuri ka hotelu da je spasi. Odjeknu pucanj u noći a Barta zatiču pored mrtve žene. Postaje glavni osumnjičeni a dokaz u vidu snimka koji bi ga mogao osloboditi sumnje ne želi da podeli sa policijom jer bi tako otkrio i svoje sramotne tajne.

Detektiva zaduženog za ovaj slučaj glumi John Leguizamo (razbarušene kose), devojku koja se ubrzo, nakon ovih nesrećnih događaja, čekira u hotelu Ana De Armas a Bartovu majku Helen Hunt.

Ova oskarovka (Helen Hunt je dobila oskara za “As Good as it Gets“) je ovde neprepoznatljiva. Nisam je dugo gledao u nekom projektu ali ispod ove platične mase stvarno se nalazi ona. Odaju je oči i njen glas.

Šta se desilo sa Helen Hunt?

U filmu se pojavljuje i Johnathon Schaech koji je, zanimljivo, takođe glumio u prvoj sezoni Rej Donovana kao i režiser Cristofer.

Ne znam kako su sakupljena sredstva za ovaj film i kako je Cristofer uspeo da ubedi ovoliko, ipak prepoznatljivih, glumaca da učestvuju u ovom projektu ali za to mu svaka čast.

Priča je totalno neinventivna, ono što vam prvo padne na pamet kao rešenje “misterije” ili određenih situacija je upravo ono što ćete i videti, a sama režija je rutinska. Dakle, na planu zapleta i slike, “The Night Clerk” vam ne nudi ništa zbog čega bi ste ga eventualno pogledali.

Ono što ipak čini relativno podnošljivim iskustvom gledanje ovog filma jesu upravo glumci. Da li je to Tye Sheridan koji se silno zabavlja glumeći Aspargera, ili je to Ana de Armas koja ovde glumi kao u teškoj drami, ili je pak to Leguizamo koji u svakoj svojoj sceni izgleda kao da je tek ustao iz kreveta (i svakako kao neko ko se nije pogledao u ogledalo).

Ipak, meni je najzanimljivija Helen Hunt…em’ sam tek negde u njenom trećem pojavljivanju provalio da je to ona, em’ nakon toga sam sam svaki put kada je vidim otkrivao nove detalje noćne more kroz koje te mogu odvesti loše plastične operacije lica.

Na skali od (1-6) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1094

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.