Below the Surface aka Gidseltagningen (2017-2019) I sezona

u tunelu u sred mraka

Postoji jedna stara priča, koja znam da vas veoma zanima, a dospela je do mene nekada davno. Po toj priči, jedno od (gomile) nepisanih holivudskih pravila za njihove dugovečne tv serijale glasi: “ako se serija emituje dovoljno dugo, u jednom trenutku, bar u jednoj epizodi, bez obzira kom žanru ta serija pripada, snimiće se epizoda sa taocima, epizoda u kojoj će se naši dragi likovi naći u središtu talačke krize”. Od tada, stvarno sam počeo da obraćam pažnju na to “pravilo” i pokazalo se, verovali ili ne, da su talačke epizode imali i krimići i medicinske sage i sapunice pa čak i neke humorističke serije.

U “Bellow the Surface” nije jedna epizoda sa taocima već kompletna sezona (8 epizoda). Kada sam, tokom recenzije filma The Taking of Pelham 1 2 3 (1974) postavio pitanje, kome bi još palo na pamet u današnje doba otmica metro voza, nije mi palo na pamet da, kada su teroristi u pitanju, logika i nema baš mnogo smisla.

Upravo je takva akcija, bar u početku, otmica 15-oro putnika iz metro voza, okarakterisana kao teroristički akt. Otmičari odmah te jadne putnike (sa kartama) prebacuju na sigurnu i dobro obezbeđenu lokaciju u delu gde se gradi nova trasa metroa, dakle, i dalje duboko ispod zemlje (te naziv serije ima smisla).

Specijalna jedinica za takve slučajeve koju predvodi bivši vojnik Philip Nørgaard (Johannes Lassen) se odmah uključuje u akciju spasavanja. Ono što znamo (a i vidimo odmah na početku serije) jeste da je Phillip dočekan u domovini kao veliki heroj jer je uspeo da pobegne iz zarobljeništva islamskih terorista. Mi, u nekoliko kadrova, vidimo torturu kojoj je bio izložen tokom tog perioda, ali, zgodno, ne vidimo kako je uspeo pobeći.

Osim njega, otmičara i taoca, u fokusu priče je i popularna (srednjovečna) novinarka kojoj se teroristi ekskluzivno javljaju sa svojim zahtevima, a tu je i Philip-ova devojka koja takođe pripada snagama bezbednosti i koja, kao što ćete videti, ima jednu “super moć” a to je da “nanjuši” ko laže a ko govori istinu.

Plus, gledamo i njene flešbekove iz doba kada je bila devojčica…i kada se valjda ta “super moć” rađala i razvijala. Naravno, ti delovi služe da nam dodatno, navodno, oslikaju njen psihološki profil, ali pre svega da sa nečim popune ovih osam epizoda. Jer, to moraju priznati i oni koju ovu seriju baš vole, nema u samom zapletu oko otmice dovoljno stvarnog materijala za toliko epizoda.

Glavi problem (bar meni) upravo je ono što je osnova ove serije. Sasvim mi je okej jedna,dve epizode koje u središtu priče imaju otmičare i taoce, okej mi je i celovečernji film na takvu temu, ali komplenta serija koja se bavi jednom otmicom ? Pa i ne baš….

Da me pogrešno ne razumete, glumci su ovde kvalitetni, produkcija solidna, priča sa tog nekog logičkog aspekta pristojna, i da je sve upakovano u napr. 4 epizode rekao bih vam, ako vas ovakva tematika interesuje, da je obavezno pogledate. Ovako, sporedni tokovi priče uglavnom služe za zamajavnje i nas gledaoca a i aktera koji u njima učestvuju, tih nekoliko twist-ova/preokreta suštinski ne donose ništa tempu priče (a pojedini su sasvim mogli biti zanemareni bez ikakvih posledica) a sama završnica, kada se razotkriju motivi, i nije toliko emotivna kako su verovatno autori nadali…mada, možda to Danci drugačije doživljavaju…

Na skali od (1-5) ocena: 3

recenzija: DeHičkok

p.s. postoji i druga sezona serije u kojoj se neki akteri iz prve vraćaju na scenu. Osim što se ovog puta, umesto metroa, otmica odigrava na trajketu koji prevozi putnike (i robu) između Švedske i Danske, dobro je znati da i u drugoj sezoni glumi

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.