Below the Surface aka Gidseltagningen (2017-2019) I sezona

u tunelu u sred mraka

Postoji jedna stara priča, koja znam da vas veoma zanima, a dospela je do mene nekada davno. Po toj priči, jedno od (gomile) nepisanih holivudskih pravila za njihove dugovečne tv serijale glasi: “ako se serija emituje dovoljno dugo, u jednom trenutku, bar u jednoj epizodi, bez obzira kom žanru ta serija pripada, snimiće se epizoda sa taocima, epizoda u kojoj će se naši dragi likovi naći u središtu talačke krize”. Od tada, stvarno sam počeo da obraćam pažnju na to “pravilo” i pokazalo se, verovali ili ne, da su talačke epizode imali i krimići i medicinske sage i sapunice pa čak i neke humorističke serije.

U “Bellow the Surface” nije jedna epizoda sa taocima već kompletna sezona (8 epizoda). Kada sam, tokom recenzije filma The Taking of Pelham 1 2 3 (1974) postavio pitanje, kome bi još palo na pamet u današnje doba otmica metro voza, nije mi palo na pamet da, kada su teroristi u pitanju, logika i nema baš mnogo smisla.

Upravo je takva akcija, bar u početku, otmica 15-oro putnika iz metro voza, okarakterisana kao teroristički akt. Otmičari odmah te jadne putnike (sa kartama) prebacuju na sigurnu i dobro obezbeđenu lokaciju u delu gde se gradi nova trasa metroa, dakle, i dalje duboko ispod zemlje (te naziv serije ima smisla).

Specijalna jedinica za takve slučajeve koju predvodi bivši vojnik Philip Nørgaard (Johannes Lassen) se odmah uključuje u akciju spasavanja. Ono što znamo (a i vidimo odmah na početku serije) jeste da je Phillip dočekan u domovini kao veliki heroj jer je uspeo da pobegne iz zarobljeništva islamskih terorista. Mi, u nekoliko kadrova, vidimo torturu kojoj je bio izložen tokom tog perioda, ali, zgodno, ne vidimo kako je uspeo pobeći.

Osim njega, otmičara i taoca, u fokusu priče je i popularna (srednjovečna) novinarka kojoj se teroristi ekskluzivno javljaju sa svojim zahtevima, a tu je i Philip-ova devojka koja takođe pripada snagama bezbednosti i koja, kao što ćete videti, ima jednu “super moć” a to je da “nanjuši” ko laže a ko govori istinu.

Plus, gledamo i njene flešbekove iz doba kada je bila devojčica…i kada se valjda ta “super moć” rađala i razvijala. Naravno, ti delovi služe da nam dodatno, navodno, oslikaju njen psihološki profil, ali pre svega da sa nečim popune ovih osam epizoda. Jer, to moraju priznati i oni koju ovu seriju baš vole, nema u samom zapletu oko otmice dovoljno stvarnog materijala za toliko epizoda.

Glavi problem (bar meni) upravo je ono što je osnova ove serije. Sasvim mi je okej jedna,dve epizode koje u središtu priče imaju otmičare i taoce, okej mi je i celovečernji film na takvu temu, ali komplenta serija koja se bavi jednom otmicom ? Pa i ne baš….

Da me pogrešno ne razumete, glumci su ovde kvalitetni, produkcija solidna, priča sa tog nekog logičkog aspekta pristojna, i da je sve upakovano u napr. 4 epizode rekao bih vam, ako vas ovakva tematika interesuje, da je obavezno pogledate. Ovako, sporedni tokovi priče uglavnom služe za zamajavnje i nas gledaoca a i aktera koji u njima učestvuju, tih nekoliko twist-ova/preokreta suštinski ne donose ništa tempu priče (a pojedini su sasvim mogli biti zanemareni bez ikakvih posledica) a sama završnica, kada se razotkriju motivi, i nije toliko emotivna kako su verovatno autori nadali…mada, možda to Danci drugačije doživljavaju…

Na skali od (1-5) ocena: 3

recenzija: DeHičkok

p.s. postoji i druga sezona serije u kojoj se neki akteri iz prve vraćaju na scenu. Osim što se ovog puta, umesto metroa, otmica odigrava na trajketu koji prevozi putnike (i robu) između Švedske i Danske, dobro je znati da i u drugoj sezoni glumi

About DeHičkok 128 Articles
Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš novi virtuelni član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...

Be the first to comment

Postavite pitanje ili ostavite komentar...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.