Last Christmas (2019)

Romantičnih komedija je sve manje i manje u bioskopima. Da li je to zato što im je vreme prošlo ili ovi današnji autori ne umeju da naprave neku dobru ?

Fan facts:

  • Glavna junakinja “Last Christmas” je Katarina Andrić (Emilia Clarke) koja je kao mala, zbog rata u Jugoslaviji 1999 godine, pobegla sa porodicom u Britaniju.
Last Christmas, I gave you my heart...”
  • Majku Petru glumi Emma Thompson a oca Ivana naš Boris Isakovič. Tu im je i druga ćerka Marta.
  • Na početku filma mlada Katarina peva “Last Christmas” u crkvi (Yugoslavia).
  • Saznajemo kasnije da Petra meša i ekavicu i ijekavicu, peva staru hrvatsku pesmu ali su jel’te pobegli zbog rata 1999 godine (što znači iz Srbije tokom Nato bombardovanja, mada se to nigde ne pominje)+plus se prezivaju Andrić a znamo ko je bio Andrić. Sasvim dovoljno da nekima na lokalu stvori dodatnu konfuziju a nama, “normalnima” neku simpatiju ka ovim likovima
Petra i Katarina
  • Najsmešniji deo filma je kada se svađaju oko zajedničke naše psovke “Nabijem te na k…” što možda više govori o kvalitetu humora u čitavom filmu. Jer, realno, ta kratka scena samo nama je stvarno smešna
Boris i Emilija

Kejt (Emilija Klark) tumara po Londonu, praćena muzikom Džordža Majkla, donoseći neke loše odluke, što je iritirajuća posledica toga jer je zaposlena kao vilenjak u božićnoj prodavnici koja radi preko cele godine. Tom (Henri Golding) deluje previše dobro da bi bio stvaran, kada ušeta u njen život i počne da proniče u mnoge Kejtine barijere. Dok London počinje da se pretvara u najlepše doba u godini, njima ništa ne polazi za rukom. Ali, ponekad, moraš pustiti sneg da padne, slušati svoje srce i imati vere.

George Michael kao Joker

Naravno, poslednjih par godina, dosetiše se pametni (i ne baš maštoviti) ljudi da je baš super snimati filmove o popularnim bendovima i pevačima. Tako smo samo u 2019 godini imali “Yesterday” (Bitlsi), “Blinded by the Light” (Brus Springstin), “Rocketman” (Elton Džon). Ovde je pokojni Džordž Majkl “napravio” soundtrack te oni koji ga vole uživaće u ovom džuboksu njegovih najvećih hitova.

Santa i njen udvarač.

“Last Christmas” vizuelno (osim na božić) podseća na one nekada strahovito gledane romantične komedije koje su se pogotovo u to doba godine vrtele po bioskopima. Nažalost, osim tog prazničnog duha, “Last Christmas” se do kraja gega na svojim trapavo postavljenim nogama.

Niti je scenario Emme Thompson (i Bryony Kimmings-a) naročito inspirativan nite je režija, našeg starog znanca, Paul Feige nadahnuta.Ovo je, sa zanatske strane, profesionalno odrađen film, koji čekira sve dobro poznate “kućice” u upitniku za ovakav tip filmova.

Božićna prodavnica koja radi tokom čitave godine

Opet, glumci su slatki. Henry Golding izgleda da glumi u svakom filmu koji gledam a ima, morate svi priznati, ovde i nekoliko stvarno dirljivih momenata. Plus, ipak su oni naši te barem iz tih jugoslovensko patriotsko partizansko eksadrilskih razloga ne mogu biti previše oštar prema filmu.

A tu je i nepojmljiva činjenica da su iz nekog kretenskog razloga u trejleru za ovaj film otkrili glavni twist te taj prokleti trejler nemoje uopšte gledati.

Na skali od (1-6) ocena: 3 –

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1096

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.