L’heure de la sortie aka Kraj škole (2018)

Šokantan početak je dovoljno uverljiv da vas uvede u priču, Da li dovoljno i da vas dovede do kraja ?

Da bih vam opisao tačno šta se dešava u ovom filmu pozajmiću (deo) opisa sa HBO platfome.

Profesor Kapadis se baci kroz prozor učionice pred zaprepašćenim učenicima. Šestoro učenika iz razreda reaguje začuđujuće bezosećajno na taj čin. Pjer Hofman je njihov novi nastavnik francuskog na zameni. On ubrzo primeti čudno nasilno ponašanje ove grupe od šestoro učenika.

Sve dok režiser Sébastien Marnier (napisao je i scenario na osnovu romana Christophe Dufosse-a) gradi napetu i zlokobnu atmosferu i dok nas (gledaoce) drži u neizvesnosti i neznanju, “Kraj škole” funkcioniše kao prilično dobar triler.

Neki dugi kadrovi, potom totali iz perspektive našeg glavnog junaka koji pokušava da razotkrije misteriju sve više shvatajući da će time sačuvati i sopstvenu glavu, to praćenje/skrivanje/uhođenje gradi finu tenziju.

Fotografija je dobra, kao i glumci, sa izuzetkom par mlađih, ali njihovo neiskustvo ne remeti previše gledanje filma.

Svi mi ljubitelji misterija verujem da će te, kao i ja, u glavi sve vreme slagati različite varijante razrešenja pokušavajući da otkrijete “šta se to, dođavola, dešava”.

Problem (ah ti prokleti problemi) je kada uđemo upravo u fazu razrešenja. I ako je smer kojom se nastavlja priča, barem za mene, bio totalno nepredvidljiv ta ideja donela je razočarenje. Zar je to to, pomislih…

Istovremeno tenzija drastično opada, otkriveni motivi delovanja svih učesnika ne donose ni malo uzbuđenja a jedna, nevešto isplanirana, akcija isto toliko nevešto deluje i na ekranu.

Dodatno uključivanje u miks (uvek) aktuelnih određenih društveno političkih poruka još više razvodnjava samu priču, a sam kraj je…biću blag i reći samo, neobičan.

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1079

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.