Audition aka Audicija (1999)

Ko se mača laća od audicije strada...

“Audicija” je dugo(decenijski) bila na mojoj listi gledanja i kada sam je, konačno, nedavno i pogledao, pokazalo se da vreme i nije baš dobro poslužilo ovom neosporno veoma značajnom filmu.

Ali prvo, ‘ajmo neka fakta…fakat. Režiser filma je Takashi Miike, čovek koji je samo te 1999 režirao 4 filma (ne računajući TV radove) i koji je inače poznat po hiperpodukciji (ali svakako u tom mnoštvu od preko 100 filmova ima bisera).

Scenario (nije ga pisao Miike koji i inače jednostavno nema vremena za pisanje ) je zasnovan na noveli Murakami-ja ali ne, kako sam i ja do nedavno bio uveren, onog Murakami-ja, već Ryū Murakami-ja koji je manje objavljivan na ovom jezičkom području.

Priča je, naizgled, veoma jednostavna. Naš junak, udovac Shigeharu, na podsticaj svog sina tinejdžera odlučuje da “okrene novi list” i da pokuša da pronađe novu suprugu.

Shigeharu ne bi bio Shigeharu a Japanci Japanci da potraga za tom novom ljubavlju izgleda normalno. Naime, njegov prijatelj, filmski producent, predlaže (a potom i sprovodi) da naprave lažnu audiciju za nepostojeći film, i da tako, Shigeharu ispita potencijalne dame o svemu što ga interesuje.

Prijave sa fotografijama stižu a razgovori sa kandidatkinjama se nižu. Jedna od njih, Asami, svojim nevinim izgledom i sramežljivom, naizgled, iskrenom pojavom zapadne za oko našem baji Shigeharu i on je, kao na pijaci, izabere. Jer ona je ta…nema sumnje…zar ne ?

(a žene su stoka rekli bi oni koji ovaj film posmatraju kao izuzetno mizogenistički što definitvno jednim delom jeste, mada, čini mi se da se taj odnos prema nežnijem polu u ovom filmu pre svega zasniva na japanskoj tradiciji nego na stavovima samih autora…. kraj filma donosi istovremeno jedan, rekao bih čak i radikalni, feministički pogled na svet te su ovde, svi polovi jednako zadovoljeni)

Mana ovog teksta će vam, nadam se, biti i glavna prednost ako budete odlučili da pogledate ovaj film (a svakako preporučujem). Ovde vam neću otkriti pa čak ni malo naslutiti šta Vas to čeka u samoj završnici ali znajte da je ona glavni razlog zašto je ovaj film stekao svoju slavu.

“Audicija” (al’ ne za zvezde Granda) je, pokazaće se, imala veliki uticaj na trendove u Američkom hororu, ali opet iz istog razloga, ne smem da pomenem nazive tih nekih post-Audicija filmova kojima je ona predstavljala očiglednu inspiraciju.

I dok je najveći deo ovog fima jedna psihološka ljubavna drama koju povremeno preseče po neka bizarno jeziva scena (meni lično najupečatiljivija i najstrašnija scena je jedan kratki kadar tokom jednog, naizgled običnog telefonskog poziva) na kraju vas čeka prava “poslastica”.

Verovatno radikalan za svoje doba, Miike-ov film, neće ljubitelje horora iznenaditi tom vrstom radikalnosti zbog poplave sličnih (po određenom sadržaju a ne po samoj priči) filmova u poslednjih 20ak godina.

Jedna od najvećih vrlina “Audicije” tj. Miike-ovog rada je ta, da će tek nakon što krene odjavna špica shvatiti da u stvari vi realno i niste videli ono što vam je um sugerisao sve vreme da se dešava na ekranu….

Na skali od (1-6) ocena: 4

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

2 Comments

  1. Film u suštini ne donosi eksplicitno onakav pakao kakav se naslućuje tokom celog trajanja, ali to je upravo i njegova najveća vrednost. Audition na psihološkom planu razara gledaoca uvodeći ga u mračnu stranu ljudskog uma. U ovom slučaju to je jedna izmučena žena koja nosi traume iz detinjstva, a izlaz nalazi u sadizmu.
    Svakako preporuka.
    Ko nije gledao Krug (1998),mora da pogleda. Definitivno dva najveća Japanska horora svih vremena.

  2. Japasnki “Ringu/Krug” sam prvi put odgledao na TV (mislim da je emitovan na RTS2) pre nekih 20ak godina i bio je to jedan od najjezivijih filmova koje sam imao priliku videti…i do tada…i posle.
    Posle se pojavio američki rimejk (pa se pretvorio u franšizu koja doduše nije bila strana ni Japancima jer i oni imaju sikvele i prikvele 😉 ) i koncept kletve koja se prenosi “savremenim sredstvima” je nakon Ringu toliko puta bio korišćen i rabljen da je sasvim moguće da “nove” 🙂 generacije neće uspeti da u potpunosti shvate značaj tog filma iz 1998.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.