Tajne arhive (br.3): Izvan tela

Siguran sam da ćete, kada stignete do kraja ovog teksta, i vi biti izvan tela...
Tajne famoznih "mističnih sveski" (bilo ih je ukupno 2)se nastavljaju u ovoj ,već trećoj, epizodi dugovečnog serijala pod imenom "Tajne arhive". U ovoj novoj rubrici  otkrivamo šta se krije iza nekih čudnih naslova koji su zabeleženi u njoj. Tako su se ova ostvarenja zvala u mom video klubu...u vašem...možda su bila sasvim drugačija.
Kakav talenat za mešanje boja i stilova. Crvena, plava…predivno. Onaj ko je ovo pisao nesumnjivo je genije

Bilo je to vrelo leto daleke 1989 godine. Video rekorder (švercovan iz Nemačke, “čuveni” Universum) stigao je u moj dom 30. juna, a eto, manje od mesec dana kasnije, 26.07.1989 (datum se nazire gore desno na slici) već sam bio na trideset i četvrtom filmu.

Nije ovo baš taj model Universuma ali veoma liče. “Universum” je bila u to doba, jeftina VHS marka koja se masovna prodavala u njihovom Quelle-u (prodajni lanac), nešto slično kao što su sada FOX televizori u odnosu na napr. Sony

I dok je “Vod čudovišta” (31.) morao biti onaj stari dobri “The Monster Squad” iz 1987, “Pametnjakovići” (32.) sigurno De Palmin film “Wise Guys” sa Deni DeVitom a “Mek i ja” (33.) ona dečija katastrofa gde su bukvalno iskopirali “E.T. vanzemaljca”, za broj (34.) “Izvan tela” morao je da pomaže google (ukucate u search “šta sam gledao u julu 1989” i google vam izlista spisak)

“Vod čudovišta” super film sa klincima koji tamane ove Universal monstrume

Postoji australijski horor iz 1988 godine “Out of the Body” o ubici koji napada žene i vadi im oči a glavni osumnjičeni i istovremeno jedini koji može pomoći u hvatanju manijaka jeste neki tip koji može da se astralno projektuje…izvan tela.

Kada sam pogledao trejler bio sam siguran da sam taj film gledao…neverovatno ali je tako. A pošto se ničeg drugog ne sećam osim ovog plavušana i neke jurnjave kroz park, misterija koji film se krije iza naziva, verovatno je rešena.

Levo je Trenchard-Smith ali ovaj desno tj. ta slika učinila mi se užasno poznata

Režiser filma je Brian Trenchard-Smith, ime koje mi nesumnjivo nije bilo novo. Ali zašto ? Gledajući njegovu filmografiju samo film “BMX banditi” (veoma popularan po video klubovima i televizijama tih godina) mi je bio poznat. U njemu glumi mlađana Nikol Kidmen

A onda sam povezao konce i odigrao mini verziju “Šest stepeni razdvajanja od Kevina Bejkona” bez Kevina Bejkona, ali sa Majkl Kejnom (koji je inače, po istraživanju iz 2019 na drugom mestu tog, tzv. Holivudskog univerzuma, i povezan je sa najvećim brojem glumaca…na prvom mestu je Kristofer Li)

Spy Story (1976)

Ova “Špijunska priča” je nezvanični nastavak avantura o agentu Hari Palmeru. Mada ni pisac Len Deighton nije zvanično tvrdio da je njegov špijun iz tog romana stvarno Hari, jednom prilikom je prokomentarisao da je Hari u svojoj karijeri koristio razna imena, te zašto ne bi bio Patrick Armstrong. A tog Amrstonga je glumio glumac po imenu Michael Petrovich.

Prepoznajete sliku i glumca ?

Petrovich je sa Brian Trenchard-Smith-om sarađivao na filmu “Turkey Shoot”.

Svet je definitivno malo mesto. U tom filmu glumi i Steve Railsback glavni junak prošlonedeljnog filma iz “Tajnih arhiva”.

I za kraj, kao po običaju, nakon što ste imali jedinstvenu priliku da u istom tekstu čitate o video rekorderu Universum, o Majkl Kejnu i BMX banditima, sledi nagrada u vidu kompletnog “remek dela”…

dame i gospodo: “Izvan tela”

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.