Tajne arhive (br.5): The Blob (1988)

ko je onaj strašan baja cica mace što odvaja??? blob blob blob ludo živi ludo voli ko će blobu da odoli
Tajne famoznih "mističnih sveski" (bilo ih je ukupno 2)se nastavljaju u ovoj ,petoj, epizodi dugovečnog serijala pod imenom "Tajne arhive". Ovog puta film koji predstavljamo bi morao biti daleko poznatiji nego prethodni, ali, sasvim je moguće da i nikada niste čuli za njega.
Ovo nije bio prvi film koji je dobio (i danas) najveću ocenu koja postoji u mom sistemu rangiranja. 48 po redu a već je bio treća šestica. Da li sam pre 30 godina bio samo znatno blaži (a svakako znatno mlađi) prema ostvarenjima sedme umetnosti ?

Ako se sećate teksta iz prošlog nastavka mističnih sveski leto ’89 beše veoma vruće za ljubitelje fimova u Zemunu. Pojavio se tip koji je svakodnevno obilazio video klubove i “maltretirao” njihove vlasnike.

Za samo mesec dana taj opaki mladić je pogledao, evo, 48 filmova ( treba imati u vidu da je u tih mesec dana jedno 3 nedelje bio odsutan iz Beograda), a to mu beše tek prvi tog dana.

“Blob” je film koji sam obožavao u mladosti. Jedan od onih koje sam sa ponosom držao u svojoj VHS kolekciji i barem jednom godišnje gledao. Jedan od onih koje sam svakom preporučivao (jer ni tada nije bio nešto popularan) i koji sam zajedno gledao sa drugima…dok se ne rastope boje, tj. dok se ne umrsi kaseta u video rekorderu.

A onda sam ga nedavno, sa klincima, ponovo pogledao nakon najmanje 20ak godina.

Ovaj film Chuck Russell-a je rimejk filma iz 1958 koji je najpoznatiji po tome što u njemu glumi 28-godišnji Steve McQueen (Nevada Smith (1966)) u svojoj prvoj glavnoj ulozi.

Priča je bazično ista. U okolini malog kalifornijskog gradića pada nešto iz svemira. To nešto je malo i ljigavo a i vala želasto. Stvorenje obožava da jede…ljude…a dok ih vari postoje sve veće i veće…i veće….i veće…

Scenarista Frank Darabont je godinu dana ranije već sarađivao sa Russell-om na onom, verovatno, najzabavnijem delu serijala o Fredi Krugeru “A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors“.

Darabont je takođe, ako niste znali, onaj čovek koji nam je podario (i kao režiser) neke od najboljih ekranizacija radova Stivena Kinga poput “Bekstva iz Šošenka” i “Zelene milje”. Brilijantni “The Mist” iz 2007 godine je njegovo poslednje ostvarenje kao režiser. Holivud nikada nije trpeo genijalce.

I Chuck Russell je takođe veoma interesantan i bitan žanrovski režiser i verovatno bi ste se iznenadili iza kojih hitova je sve potpisan. Ali i njega je stigla zla sudba i praktično zadnjih 20 godina nije dobio pravu šansu u tom predivnom Holivudu.

Kevin Dillon i Shawnee Smith

I dalje je ovo, uglavnom, spektakularno napisan B-film koji veoma dobro pazi o nekim osnovnim scenarističkim pravilima i koji, na uživanje gledalaca, ima povremeno sjajne “one-liner-e“, a u svakom slučaju vrcave dijaloge.

Napr. ona kompletna scena sa kupovinom kondoma je i onako fenomenalna ali pravi punchline stiže tek nekoliko minuta kasnije.

Darabont ume da samo u par reči napravi i od sporednog lika, koji će se pojaviti možda samo u jednoj sceni, upečatljiv karakter, a Russell-ova funkcionalna režija i pravovremeni odabir krupnih i ameriken kadrova dodatno donosi dinamiku filma.

Russell je “odgovoran” i za nekoliko izuzetno tenzičnih scena u kojima publika zna da će se nešto strašno desiti ali ne i kada i Russell majstorski gradi napetost i poigrava se sa našim očekivanjima.

Problemi nastaju u poslednjoj trećini filma kada taj blob postane BLOB, tj. toliko poraste da više nisu dovoljni (u ovom filmu veoma dobri) praktični efekti već, u to doba kada nije bilo CGI, i animacija.

I dok te scene u doba, ipak muljavih i MASTER VHS kopija, na onim našim malim kockastim televizorima nisu bile toliko vidljive, sada, na velikom ekranu modernog TV, vidljiv/loš filmski trik u trenutku može da te “izbaci” iz, pre toga, dobrovoljnog verovanja u stvari koji se dešavaju na ekranu.

Istovremeno i priča “Blob”-a se u završnici se načisto pretvara u, i dalje dobar, ali ipak trash i sva ona halubuka sa USA armijom i ludim naučnicima deluje kao da je pozajmljena iz nekih zapleta iz loših SCFI Sharknado filmova.

Ali…i sa svim tim svojim manama, “The Blob” je i dalje spektakularno zabavan film koji je, u svoje doba, spektakularno loše prošao i kod kritike i kod publike…

Bilo je potrebno vreme da i publika a bome i ta kritika pređu na pravu stranu…moju stranu….

Na skali od (1-6) ocena: 4

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.