Deadwater Fell aka Seme sumnje (2020)

O kako je lepo biti lud....

Mada reklamiran a od nekih kritičara i prozvan kao “Škotski Broadchurch” ova mini serija (4 epizode) to svakako nije. Štaviše, bilo kakvo poređenje u tom smeru mu ide na štetu.

Najzuslužniji za to (poređenje) je svakako njegova glavna zvezda David Tennant (Broadchurch (2013-2017) post mortem). Ovde on glumi totalno drugačiji lik, štaviše glavnog osumnjičenog.

Verujem da mu je prijalo da može da priča sa svojim originalnim škotskim naglaskom.

Priča je smeštena u malo, na izgled (kao i svaki put), idilično škotsko mestašce u kojem svako svakog zna i svako se svakim druži.

Jednog lepog dana, nakon gradske proslave, prijatelji (dva bračna para sa ukupno petoro dece) se razdvajaju i odlaze, svako svome, domu voljenome.

Nakon tragične, vatrene noći, ostaće jedan bračni par, jedan udovac i dvoje dece. Tragedija na kub…

A krivac je ili mrtva majka koja je patila od postporođajne depresije ili preživeli otac, poštovani seoski lekar i stub društva.

Jer, bez ikakve sumnje, požar je podmetnut i ne samo to…ćerkice su ubijene/otrovane i pre nego što je dim stigao do njihove sobe.

Užas na kvadrat, tragedija na kub, drama na koren i misterija u minusu…

Jer, prilično manipulativno scenaristkinja Daisy Coulam gradi ovu priču. Dok su prve dve epizode prožete tragedijom i posledicama, kada se krene u taj, misterija/razotkrivanje deo shvatamo da Daisy i nije baš mnogo vodila računa o nama gledaocima.

Na primer. U jednom trenutku, advokatkinja optuženog doktora će mu reći da postoji i neki drugi dokazi protiv njega osim jednog, pokazaće se prilično klimavog da ne kažem lažnog. To i nije problem koliko je problem što i mi, gledaoci, tada saznajemo da postoje ti nekakvi drugi dokazi.

Istovremeno, kao i u svakoj priči gde postoji samo dualni problem (ili jeste ili nije), otkrivamo i neke detalje koji ukazuju da je doktor nevin ali to sve deluje veoma traljavo i nevešto.

Kada, na kraju, saznamo šta se tačno odigralo te kobne noći, ostaje da se pitamo da li je ovakav scenario zaista bio moguć i da li je stvarno očekivano da niko živ ne zna izistinski šta se dešava iza četiri zida svojih najbližih.

Cush Jumbo, inače sasvim pristojna glumica koju volim da gledam u “Good Fight”, nekim neobičnim, upotrebiću opet tu reč, traljavim rakursima i kadrovima tokom serije deluje, svojom glumom, prilično amaterski i veštačko.

Njeni zabrinuti pogledi i zbunjujući osmesi samo smetaju i deluju kao da su otrgnuti iz neki indijskih/meksičkih sapunica.

Problematični scenarijo, koji se suštinski, veoma površno bavi nekim važnim temama ne doprinosi boljem utisku.

Na skali od (1-5) ocena: 2 +

About DeHičkok 128 Articles
Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš novi virtuelni član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...

Be the first to comment

Postavite pitanje ili ostavite komentar...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.