Crawl aka Plen (2019)

Kada veliki uragan pogodi Floridu, Hali će ignorisati naređena za evakuaciju kako bi pronašla svog oca koji je nestao.

Kada sam prvi put boravio u Americi, u bioskopima se prikazivao film sa jednim drugim vodenim čudovištem (The Shallows aka Opasnost iz dubina (2016)). Te, 2019, u lokalnom bioskopu se davao upravo “Crawl” ali sam i tada, kao i prethodni put, odlučio ipak da pogledam crtać (Toy Story 4). Verujem da možete zaključiti kako je ta odluka donešena 🙂 .

Zanimljivo je da je i ovaj film, još više, povezan sa Srbijom. I dok je za “The Shallows” jedan naš studio radio na specijalnim efektima, “Crawl” je gotovo u potpunosti snimljen u Srbiji.

Za potrebe snimanja je izgrađen mali filmski grad i čitava scenografija sa nabujalom vodom, poplavama, krokodilima i kućama…i to deluje, veoma uverljivo. Svaka čast svima koji su radili na ovom projektu.

Florida tj. Beograd/Srbija

Priča je, kao i svaka dobra priča na ovakvu temu, prilično jednostavna. Glavna junakinja, inače plivačica (al’ ne kao Seka Sabljić), Haley Keller (Kaya Scodelario) odlučuje da poseti otuđenog oca, Dave-a (Barry Pepper), u trenutku kada najstrašniji uragan udara na njeno rodno mestašce.

Razlog njenog puta jeste što joj se ćale ne javlja na telefon, da bi, kasnije, kada stigne, otkrila da se on nalazi u podrumu kuće, ranjen…

Napao ga je nekakav smešni aligator (koga su donele poplave) i, veoma brzo, počinje igra mačke i miša u kome su ljudi miševi (nisu mačke jer nema Nastasje Kinski)… a Lale Gator nije sam…

Režiser je iskusni horor autor Alexandre Aja i njegova ekonomičnost i veština uspeva da iz ove, ipak tanušne, priče izvuče gotovo maksimum.

[my_movie_db id=511987]

Zbog toga što se, zarobljeni u podrumu, nalaze dvoje ljudi, film može da prirodno “diše”, jer, za razliku od “The Shallows” ovde nema potrebe da naša heroina (plivačica) priča sama sa sobom. Tu joj je ćale te eto i malo prave porodične drame.

“Crawl” takođe nema previše scena u kojima je potrebno isključiti racio i logiku. Tome doprinosi i to što traje i više nego dovoljnih 80-ak minuta, te nema mesta za puno praznog hoda.

Pojedine scene su efektne i stvarno napete, gluma je solidna i svakako da ljubitelji ovakvih “horor preživljavanja” mogu naći dovoljno interesantnih stvarčica u njemu.

“Crawl” ne bi trebao da smeta ni ljubiteljima trilera jer njegove mane ipak su prigušene dovoljnom dozom adrenalina.

Kada se iz klaustrofobičnog podruma dešavanja prenesu na okolinu kuće “Plenu” opada tempo a naš racio počne da primećuje to, nemanje logike, film se, na sreću, veoma brzo završava.

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.