Bloodlands (2021)

Osim što se razveo nakon 22 godine braka Nessbit je ugradio i veštačku kosu...

“Bloodlands” je sveže BBC čedo koje je svoju premijeru imalo krajem februara. Nakon što sam odgledao poslednju (četvrtu) epizodu, prošlog meseca, baš u trenucima kada se ovaj tekst počeo uobličavati, saznao sam da ovo ipak neće biti mini serija. BBC je doneo odluku da snima i nastavak. Razlog tome sigurno nije kvalitet…ali o tome nešto kasnije.

Tom Brannick (James Nesbitt) – (C) HTM Television – Photographer: Steffan Hill

Stari znalac

Glavnu ulogu tumači James Nesbitt, nadam se svima, dobro poznato (pre svega) TV lice. Gospodina Nesbitt-a najviše volim po onoj divnoj seriji Cold Feet (koja se, ako niste znali, od 2016 godine ponovo snima) koja se, kod nas, nekada emitovala na televiziji pod imenom B92…pravi B92.

Plus, ovo je, u najavi, bio triler…plus, recenzije prve epizode nisu bile loše…plus na plus…sucer sam za te britanske misterije.

Zanimljiv koncept…

Sama priča stvarno jeste delovala izazovno. James je ovde Tomm, detektiv (DCI) u Belfastu, kome je dodeljen slučaj kidnapovanja jednog bivšeg pripadnika IRE a sadašnjeg “uglednog” poslovnog čoveka. Kada (gotovo odmah) Tomm otkrije da je ovaj slučaj povezan sa Goliatom, misterioznim ubicom koji je, u godini pred potpisivanje primirja (Good Friday Agreement), eliminisao, sa obe strane, nekoliko potencijalnih protivnika tog sporazuma, on poziva u pomoć svog starog prijatelja koji je zajedno sa njim radio na tom starom slučaju,

Činjenica da su Goliatova ubistva bila “korisna” za sve uticala je da je istraga o njemu zaustavljena i da nikada nije otkriven. Tomm se sa tim nikada nije pomirio jer je i njegova supruga (tada vojni obaveštajac) nestala baš u to doba i gotovo da nema sumnje da je i ona bila jedna od žrtava Goliata.

Nakon nestanka supruge Tomm je sam podizao svoju ćerku koja će takođe biti umešana u događaje koji slede

Dakle, imamo zanimljivu misteriju (ko je Goliat), uvijenu u aktuelna irsko-britanska dešavanja (evo upravo ovih nedelja traju demonstracije u Belfastu a stare rane se ponovo otkopavaju). Nije ni čudo što je ova serija bila veoma gledana u Britaniji (zbog čega je i dobila zeleno svetlo za nastavke). A tu je i James Nesbitt koji bez zazora može da koristi svoj rodni severno irski naglasak.

Zatim, serija je reklamirana kao novi Jed Mercurio-ov projekat, a Jed je, ako ne znate, zbog i dalje aktuelne serije “Line of Duty” (inače maestralne), uz još nekoliko imena, najveća britanska zvezda što se tiče autora sa televizije (mislim na TV serije). Jed je ovde ipak samo producent…nije scenarista…i to se, nažalost, jasno vidi.

Tom Brannick (James Nesbitt), Tori Matthews (LISA DWAN) – (C) HTM Television – Photographer: Steffan Hill

…traljava realizacija….

Naime, “Bloodlands” je prepun klišeja koji uvek smetaju ako ni karakteri ni radnja nije ubedljiva. Mada se druga epizoda završava spektakularno neočekivano taj vrhunac ne opravdava prosečnost i pre i nakon njega. Ako bih sad ulazio u detalje i secirao određenje postupke i motive pojedinih aktera morao bih previše da vam otkrivam skrivene slojeve priče (koja doduše, kao što već napisah, spektakularno se pretvori iz misterije u nešto drugo, od treće epizode).

Nekako, ovo je najbolje možda uporediti sa novom sezonom nekog fudbalskog kluba. Menadžer nabavi dobre igrače i angažuje poznatog trenera, plan igre, na papiru deluje sasvim solidno…ali onda krene prva takmičarska utakmica. Publika umesto da na terenu vidi 11 igrača koji stvaraju magiju, prisustvoje raštimovanom orkestru u kojem poneki put glavni strelac zabije gol ali sopstvenoj ekipi a sam tim, mada loptu drži dugo u posedu tj. među nogama, veoma brzo shvatimo da ti isti među nogama nemaju i onu drugu stvar…koja se rimuje sa Buda…ali mu je prvo slovo M….

Na skali od (1-5) ocena: 2 + *

*plus zbog uverljivog Nesbitta

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.