The Pick-up Artist (1987)

Život piše romane...a poneki put, život imitira film.

Jedini razlog što bi 2021 pogledali ovaj film je Robert Downey Jr. koji, ovde, u svojoj prvoj glavnoj ulozi, nije ni imao ono Jr. u imenu. Mislim, pogledajte ga… više bi odgovaralo baby junior :).

Veća zvezda je u tom trenutku bila Molly Ringwald te je ovaj film, barem na papiru, delovao kao siguran dobitak. Plus, veterani Dennis Hopper, Harvey Kaitel. Naročito je interesantno bilo videti Hopper-a u ulozi ćaleta, nežne pijane propalice, zbog kojeg njegova ćerka (Molly Ringwald) zapada u nevolje sa mafijašima, neposredno što je prethodne godine odigrao maestralno onog manijaka iz Linčovog “Plavog somota”.

Naš Robert Downey (budući Junior) ovde glumi mladića Jack Jericho-a, ime koje vam ne bih ni spominjao da nam upravo Jack to ne naglasi svaki put kada pokuša da smuva neku devojku. Jer, Jericho je upravo takav (pick-up artist) samouvereni dečko kome je hobi a moguće i životni poziv, da svoju rutinu “zavođenja” isproba na svakoj osobi sa suknjom (mada nije obavezno).

U stvari, taj početni, poletni deo filma, dok gledamo Jericho-ve probe ispred ogledala i njegove (ne)uspešne misije na njujorškim ulicama, je i najbolji deo filma.

Kada se “The Pick-up Artist” pretvori u ljubavnu dramediju o “voleli se dvoje mladih dok im mafija diše za vratom” ne samo da taj polet nestaje, već i sama priča gubi fokus. Režiser i scenarista James Toback (o njemu i nešto kasnije) pokušava da nam uvali nekakav smušeni miks navodne sudbinske ljubavi u kojoj gledamo Jericho-a kako čini neke lude stvari u ime te ljubavi ali ne shvatamo, to jest nema na ekranu potvrde, zašto to radi.

Poverovaćete u tu njihovu ljubav jednako koliko će te poverovati u mogućnost da jedan od njih može da osvoji brdo para na ruletu u Atlantik sitiju.

Glumci se naravno trude…maksimalno. Postoji jedna kratka scena kada Robert zapeva, totalno neočekivano ali i toliko šarmantno da u tom trenutku prepoznajemo da upravo gledamo rađanje jedne velike glumačke zvezde. Ali, nećete gledati “The Pick-up Artist” zbog 30-ak sekundi spontane brilijatnost…

Režiser James Toback je još 1989 godine bio optužen da je seksualno uznemiravao devojke. Kažu da ih je presretao po ulici i maltertirao…rečima. Ali, da ne bude da se sprdam, koristio je uglavnom jedan, veoma efikasana metod u Los Anđelesu, tj. Holivudu. Govorio im je da je filmski režiser i da su upravo one odlične za njegov novi film…i da će im otvoriti vrata Holivuda…ako one otvore vrata njegove hotelske sobe…

Kasnije se to pretvorilo u pravo napastvovanje. Najmanje 38 žena ga je optužilo za razne grozne i perverzne stvari. U novinskim člancima James Toback-a su opisivali kao “pick-up artist”-a…

Na skali od (1-6) ocena: 2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.