The Bay (2019-?) sezona 1

Morekambe, more kambe....morekambe...morekambe....

U zalivu gradića Morecambe smeštena je ova (detektivska) misterija iz 2019 godine. Lisa (Morven Christie (Ordeal by Innocence aka Nesreća nevinih (2018))) je majka dvoje tinejdžera i, kako možemo videti u prvih nekoliko minuta, pre špice, veoma promiskuitetna, jer tokom provoda sa drugaricama (sa sve karaokama) Lisa završi u sporednoj uličici bara, sa tipom kojeg je upoznala te večeri, da obave jedan brzinski snošaj.

Iste te večeri petnaestogodišnji blizanci (brat i sestra) nestaju nakon povratka iz omladinskog kluba. Jutro će, naravno, promeniti sve, a mi ćemo saznati da je Lisa detektivka (oficir za vezu sa porodicom žrtve) i da je to njen novi slučaj. Odmah će i Lisa a i mi biti “šokirani” kada otkrijemo da je ćale ovih blizanaca onaj tip iz bara od sinoć.

Stvari se dodatno komplikuju kada bude pronađen leš nestalog tinejžera pogotovo što otac (tj. očuh kako saznajemo) postaje i glavni osumnjičeni.

Elem, kao što vidite početna misterija je dobro postavljena…tačnije, deluje interesantno. Ali, nije serija “The Bay”, ona koja će vas na bilo koji način fascinirati svojim zapletom/raspletom… neće vas ni mnogo “pogoditi” svojim protagonistima… u stvari… nije mi uopšte jasno zbog čega je ova, suštinski, veoma prosečan ITV proizvod zaslužio nove sezone.

“The Bay” je baš onako, kako kažu ti Englezi “by the book”. Striktno se drži karakterističnih klišeja za ovakve serije, tipa, znate sigurno da kada se policija fokusira na novog osumnjičenog on nije kriv i slično…

To mi i nije toliko smetalo jer postojanje nekih pravila je jedan od razloga što volimo ovaj žanr. Ono što jeste, to su sporedni zapleti u koju su uključeni Lisina deca. Svaki put kada se pojavi njen sin došlo mi je da taj deo premotam. Ta sva njegova “muka”, pokazaće se, nije imalo nikakve veze sa glavnim zapletom. I priča Lisine ćerke gotovo jednako je iritiantna i nebitna ali…hajde…. možda je i bila potrebna jer “The Bay” ima 6 epizoda koje je potrebno popuniti.

Zatim, imamo i lik njihove bake, Lisine majke, koja ima tek poseban tok, da ne kažem rukavac, gde gledamo babine ljubavne probleme… baš zanimljivo….

Ideja da svi ovi likovi imaju neku svoju “priču” dobro zvuči kada snimaš 22 epizode po sezoni. Sa 6…dođavola, fokusiraj se na bitne stvari…kao što se napr. Lisa fokusirala odmah te početne večeri…u karaoka baru.

Sve to guši glavni zaplet koji takođe nimalo nije spektakularan. Niti je nešto i misteriozan i mnoge stvari možete odmah predvideti/naslutiti.

Ipak, i kao takva, “The Bay” je gledljiva… suvi prosek…ali gledljiv….

Na skali od (1-5) ocena: 3-

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.