Piranha (1978)

U filmu glumi i Barbara Steele kao doktor Mengele...pardon, Mengers.

Ni originalna Pirana nije bila nekakvo remek delo ali svakako nije zaslužila da ima onakav rimejk (Piranha 3DD (2012)).

Snimljena 1978, na talasu uspeha Spilbergove “Ajkule” (1975) kao samo još jedan u nizu filmova koji su pokušali da izazovu masovnu paniku i strah gledaoca od vode (ovog puta reke) a da istovremeno zarade fine para na blagajnama, uspela je da daleko prevaziđe očekivanja Rogera Cormana (producenta) i Joe Dante-a (The Burbs (1989)) koji je film i režirao i montirao. Ako dodam da je scenario napisao John Sayles koji će kasnije postati prestižni scenarista i filmski režiser oskarovskog materijala možda vas uspeh “Pirane” i neće čuditi. Ali tada, 1978, to niko nije mogao predvideti.

Kada, slučajno, genetski modifikovane pirane budu puštene u sliv reke koja vodi pravo do dečijeg odmarališta i novo otvorenog vodenog parka zabava može da počne.

Nemojte misliti, na osnovu gornje slike, da su “Pirane” nekakav strašni horor. Ne, naprotiv…ako ga gledate kao ozbiljno ostvarenje nećete u njemu moći uživati. Ovo je, pre svega, neka vrsta parodije, crnohomurne zezancije na račun sličnih filmova, dovoljno svesna da, kada treba, bude i horor a da opet nikada ne pređe ni u pravu parodiju.

Osim toga, Dante je “Piranu” vrhunski montirao i sklepao koristeći sve moguće filmske trikove pomoću kojih će sakriti da je budžet tek nešto veći od 600 000 $.

“Pirane” su na kraju zaradile 16 miliona dolara. Stivenu Spilbergu se film posebno dopao (postoji priča da je upravo zbog njegovog stava Universal odustao od potencijalne tužbe i zabrane da se ovaj film pojavi u bioskopima u godini kada su planirali da puste “Ajkulu 2”).

Sayles i Dante će 1981 godine ponovo zajedno raditi na jednom, ovog puta stvarno, malom remek delu u podžanru sa vukodlacima, “Zavijanje aka Howling” a onda je 1984, Joe Dante snimio “Gremline” i sve dalje je bilo istorija.

U filmu, u upečatljivoj ulozi dečijeg instruktora u kampu, glumi i legendarni Paul Bartel

Zanimljivo je da je nastavak ovog filma iz 1982 godine režirao, kao debitant, neki tip po imenu James Cameron.

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.