Hands of the Ripper (1971)

Red right hand...

Prilično generički film iz Hammer produkcije (ko da su im ostali, čast izuzecima, i bili nešto mnogo originalniji) koji koristi popularni mit/zbilju o Džek Trboseku da bi napravio jedan, tipičan za Hammer, horor smešten u to Viktorijansko doba.

Nekako je taj istorijski period bio nekakav zlatni standard za Hammer i ubeđen sam da su maksimalno koristili scenografiju i kostime koji su samo “prenosili” sa jednog do drugog filmskog seta.

Ovde se, na početku, ludak Džek ala Trbosek, nalazi pred “uhićenjem” ali pre nego što “izgori u plamenu” prvo će koknuti svoju partnerku koja mu je rodila plavooku devojčicu, koja, jadna, gleda iz kreveca kako njen ćale ubija njenu kevu.

Flešforvard petanest godina kasnije na jedno simpatično (i verovatno i najzabavniji deo filma) spiritualno razgovaranje sa mrtvima kod medijumke (koja je tu devojčicu a sada devojku posvojila) nakon kojeg se desi pokolj.

[my_movie_db id=53045]

Doktor fasciniran “činjenicom” da je izgleda ovu devojku zaposeo duh Džeka Trboseka, odlučuje da je ne prijavi policiji već da je odvede u svoju kuću da bi je proučavao…

Pošto je ovo Hammer a ne Xhamster produkcija, uvaženi doktor je stvarno samo naučno proučava. Tada sledi neka vrsta Pigmaliona prošaranog sa izlivima duhovnog nasilja praćenog krvoliptanjima.

Naravno, iz sadašnje perspektive, ništa ovde nije uopšte strašno i jedine stvari koji su preživele “sud vremena” jesu solidna gluma kompletnog ansambla i dobre “produkcione vrednosti”.

Šta reći, kada sam tek na polovini filma shvatio da sam ga već jednom gledao i da sam i tada, a naročito sada, shvatio da ovo gotovo u potpunosti gubljenje vremena. Samo zbog početnog dela ipak krajnja ocena je:

Na skali od (1-6) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1096

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.