Byleth (il demone dell’incesto) aka Byleth: The Demon of Incest (1972)

"Nema dana moj rođeni brate tvoja sestra da ne misli na te" odlomak iz čuvene pesme "Brat i sestra" koju pevaju Vera Matović i Beki Bekić

Režija: Leopoldo Savona
Glume: Mark Damon , Marie-Claude Parin, Aldo Bufi Landi, Franco Jamonte

O čemu se ovde radi: 

Mada bi ste, možda (ako ste priljavog uma kao ja), na osnovu ove gornje slike pomislili da sledi “Devojčica brala jagode…nešto je ubode” prevarili ste se.

Uprkos svome bombastičnom naslovu “Byleth demon incesta” ovo je prilično čedan film koji, naravno, ima kao centralnu temu bolesnu ljubav brata prema sestri (oboje su na toj gornjoj slici) ali ovde je to ogrnuto u nekakvu horor/giallo/nadprirodnu priču. smeštenu u 19 vek (Italija), koja započinje jednim, naizgled nepovezanim, krvavim incidentom (ubistvom prostitutke) a komplikuje se kada se na imanje vrati voljena ali i udata sestra sa namerom da upozna svog supruga sa svojim bratom.

Ključna reč iz naziva filma:

incesto

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 egzorciseksizam

Ovo nije kadar iz serije “Neven” Timoti Džon Bajforda

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Zanimljivo je eto to što sve vreme čekate da se nešto/ono desi… ali…šta da vam kažem…ako samo zbog toga hoćete da gledate ovaj film, “Byleth: The Demon of Incest” nije za vas.

Dobro, ima ovde golih ženskih tela i, za današnje vreme svakako, blage erotike. Nije ovo film koji će te moći baš gledati sa decom ali što bi ste uopšte ovaj film gledali ?

Šta je dobro u ovom filmu ?

Opet ću pohvaliti produkciju. Eksterijer, kostimi, fotografija…sasvim profesionalno…

Šta je još dobro u filmu ?

Još dobro ? Stvarno ne mogu da se setim…a trudim se…

Šta je loše u ovom filmu ?

Negde na sredini filma uvode tog demona u “igru”. Navodno, kao mali naš paćenik je prizvao tog demona zbog kojeg, od tada, gaji ta nezdrava osećanja prema sestri.

Inače, da nema tih elemenata i nekakvih ubistava koje se dešavaju oko i na imanju (sa misterioznim ubicom), ovo bi bila još samo jedna patetična drama iz tog euro-trash perioda.

Na kraju se sve pretvara u pravi besmisleni karambol…

Šta je još loše u ovom filmu ?

Mark Damon je katastrofa. Praktično jedini razlog zbog čega bi vam preporučio da pogledate ovaj film jeste ta njegova “gluma”.

[my_movie_db id=104970]

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Ovaj

https://www.imdb.com/title/tt0081593/

je svakako bolji…u svakom pogledu…

(donji youtube link nije za gornji film već upravo za ovaj o demonu Byleth…bar dok ga ne uklone sa youtube-a)

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Može da se nađe neki…

Vredi li ovo gledati ?

Ne!

Zaključak za kraj:

Ako ipak pogledate “Byleth: The Demon of Incest” u potpunosti ćete shvatiti kroz kakve muke moram proći da bi vam ovaj tekst izašao na oči….

Na skali od (1-6) ocena: 1+

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 143

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.