Hustlers aka Prevarantkinje sa Vol Strita (2019)

Ne ovaj film ne treba samo zbog strpiptiza Džej Lo, mada, ni to nije svakako za bacanje...

“Hustlers” je od one čudne sorte filmova koje nakon pogleda na donji plakat i ne bih baš poželeo da gledam. Prvo, ja jesam možda mator ali Dženifer Lopez je još matorija, a kao drugo, kako može bilo ko da napravi stvarno dobar film a da su glavne junakinje striptizete.

Mislim, Demi Mur je to probala u genijalno nazvanom filmu “Striptiz“, čak se i Paul Verhoven strašno opekao sa “Showgirls“. Hoću reći, ne mogu se setiti nekog prestižnog (tj. mejnstrim/studijskog) filma u kome je u centru dešavanja ovaj težak posao (težak bez imalo ironije) a da je bio barem dobar…malecno.

Ali eto, prošle godine, Lorene Scafaria (na čija dela ću morati da obratim pažnju) je režirala (i napisala scenario) za jedan sasvim pristojan na tu temu.

Baziran na istinitim događajima (tačnije na članku novinarke Jessica Pressler koju u filmu glumi gotovo zaboravljena Julia Stiles) ovo je priča o grupi drugarica/striptizeta koja je uspela da zaradi brdo para tako što je smislila način kako da te pare “preuzme” od svojih mušterija (uglavnom brokera sa Vol Strita) na jedan “legalan” način…takav da niko od njih ne bi poželeo da ih tuži zbog toga.

U centru ove priče je početnica (sa umetničkim imenom) Destiny (Constance Wu) i iskusna profesionalka Ramona (Jennifer Lopez).

Ramona u početku otkriva tajne zanata našoj Destiny ali pravi početak filma je u trenutku kada pukne berza te “daleke” 2007 godine i striptiz klub izgubi dobru klijantelu.

Sa tim uvodnim delom i imam najviše problema jer on i nije, bez obzira na ubedljivu striptiz tačku jedne pedesetogodišnjakinje, toliko interesantan. Stvari, na sreću, počinju da se zahuktavaju kada naše junakinje krenu sa svojim planom a priča se dodatno komplikuje kada one postaju sve više neoprezne.

Ali, manje više priča, u koju možete ili ne morate 100% verovati (jer definitivno je ovde prikaz života ovih igračica ulepšan), ono što me je oduševilo jeste kako režiserka Scafaria, naročito u završnom delu, koristi neke jednostavne ali veoma efektne filmske trikove koji napr. uključuju igranje sa zvukom. Osmeh mi nije silazio sa lica kada sam počeo polako da otkrivam te sitne genijalne detalje koje upotpunjuju gledalačko iskustvo.

Dakle, dajte šansu ovom filmu, pregrmite (muškarcima definitivno neće biti teško) prvih dvadesetak filma, a onda uživajte u raspoloženim glumcima (Jennifer je ovde verovatno ostvarila jednu od svojih najboljih uloga) i intrigantnoj i provokativnoj priči začinjenoj smelim i neobičnim režiserskim intervencijama (koje nimalo ne remete pažnju, čak bih rekao da većina publika ih neće ni primetiti 🙂 )

Na skali od (1-6) ocena: 4

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.