Robin and Marian (1976)

Elegična priča o večnoj ljubavi....

Te 1976 godine, režiser Richard Lester je bio na korak od pravljenja istinskog filmskog remek dela. Za glavne zvezde prestižnog projekta koji je napisao, u vidu scenarija, ugledni dramski pisac James Goldman ( ali i dobitnik Oskara nekoliko godina ranije za “Zima jednog lava” 1968 g.), angažovana su dva veterana. Šon Koneri i Odri Hepbern kojoj je ovo bio povratak na veliko platno posle pauze od 8 godina (nakon sjajnog “Sama u tami” iz 1967).

Ideja “Robin and Marian” je izuzetno interesantna i potentna. Šta se desilo sa Robinom Hudom i njegovom večnom ljubavi Merien nakon što je, već mnogo puta ispričana, legenda završena ? Da li su živeli srećno i dugovečno ?

Pa, ako je “verovati” James Goldmanu, Robin je nastavio vojevanje sa svojim voljenim kraljem Ričardom Lavlje Srce (ovde ga glumi Richard Harris) u njegovim krstaškim (i ostalim) pohodima i nije se vraćao u svoju domovinu (niti kod Marien) više decenija.

Priča započinje sa jednom od bezbroj besmislenih opsada neke utvrde (ovog puta u Francuskoj) u kojoj su ostali samo starci žene i deca. Robin Hud i Mali Džon moraju da, po naredbi kralja Ričarda, da je zauzmu i pobiju sve živo tamo radi nekakve zlatne statue koja se tu, navodno, krije. Oni odbijaju da sprovedu naređenja i kralj ih, ljutito, osuđuje na smrt.

Ipak, nakon što se utvrdi da je u pitanju nekakvi spomenik napraljavljen od kamenja a ne od zlata, lucidno ludi i u tih nekoliko sekvenci fanatično ubedljiv Richard Harris, odluči da svog prijatelja ipak poštedi (nakon još nekoliko “preokreta”).

Robin i Džon se vraćaju u Englesku gde će otkriti da je na vlasti i dalje Šerif od Notingema (Robert Shaw) a da je Merien postala časna sestra u lokalnom manastiru. Takođe, otkrićemo, ili ćemo bar to u tom trenutku pomisliti, da Robin i nije baš voleo toliko Merien kako smo mislili…ili ne bar koliko je Tarzan voleo Džejn.

I ta prva trećina, pa gotovo i čitava polovina je izistinski brilijantna. Harris je fantastičan a Connery, Hepburn, Shaw uživaju u svakoj razmeni dijaloga prepunih oštrih, efektnih doskočica i zanimljivih razmišljanja. Ako niste razumeli šta sam hteo reći (a vala nisam ni baš ja), scenario James Goldmana je u tim trenucima savršen, režija hirurški precizna a svaki minut će gledaocima biti pravo uživanje promatrajuci ova dešavanja na ekranu.

Ne mogu tačno precizirati trenutak kada “Robin and Marien” doživi gotovo drastičan pad u kvalitetu ali to se dešava negde na polovini, u momentu pre nego što, šahovskim terminom rečeno, sve figure na ploči budu postavljene na takva strateška mesta koja najavljuju spektakularnu borbu a onda….odjednom, šahiste odluče da igraju na sigurno… i počnu da razmenjuju pešake za pešake, lovce za lovce…i kako na ploči sve manje i manje ima figura…shvatamo da idemo ka nekakvom dosadnom remiju kome se nismo nadali…

Inače, da ne bude zabune, metafora o šahovskoj partiji je iskorišćena samo da bih napisao još nekoliko dodatnih rečenica na ovu temu, i to što se tamo “jedu” figure, uopšte ne znači da se u ovom filmu, non stop ubijaju akteri… naprotiv.

Ipak, i takav traljavo trampavi drugi deo, donosi epsku završnu scenu koju sam ja, pokazalo se sasvim drugačije pamtio, kada sam ovaj film gledao, po prvi put, pre nekih 30ak godina. Naime, u sećanju mi je bila scena u kojoj Robin i Marijen, zavezani, na zapaljenom stubu, razmenjuju poslednje poglede i rečenice, dok ih plamen polako guta…

Ali…to se nije desilo… takva scena uopšte ne postoji u filmu. Ah, ta varljiva sećanja. Ko zna što još pamtim totalno pogrešno.

Bilo kako bilo, i bez tog “spaljivanja”, poslednja sekvenca je nešto što bi trebalo da vam definitivno ovaj film smesti u onaj odeljak dragih filmova kojima se vredi vratiti…s’vremena na vreme….

Na skali od (1-6) ocena: 3+

recenzija: DeHičkok

About DeHičkok 128 Articles
Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš novi virtuelni član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...

Be the first to comment

Postavite pitanje ili ostavite komentar...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.