World War Z aka Svetski rat Z (2013)

Trčim sad kao zombi....

Daleke 2013 godine premijeru je doživeo najskuplji film u istoriji u kome glumi Nikola Đuričko (neki bi rekli, u kome se pojavljuje). Istovremeno ovo je i najskuplji zombi film u istoriji (procenjuje se da mu je budžet bio čak do 269 miliona dolara).

Jednog običnog dana, Gari Lejn i njegova porodica upadaju u saobraćajnu gužvu. Lejn, bivši istražitelj Ujedinjenih nacija, oseća da to nije obična gužva. Dok policijski helikopteri zuje po nebu, a policajci na motociklima krstare ulicama, haos zahvata grad. Nešto tera horde ljudi da napadaju jedni druge – smrtonosni virus koji se širi jednim ujedom, pretvarajući zdrave ljude u nešto neprepoznatljivo, nezamislivo i divlje.

hbgo.rs

Mada se vidi da su u produkciju uložene ogromne pare (neke masovne scene su zaista impresivne) takođe se vidi da CGI efekti i nisu baš neki (na nekim mestima). Takođe, za film koji započne veoma intezivno (uvodna sekvenca u gradu je odlična) a potom nas, negde na polovini priče, dovede do “opsade” Jerusalima (takođe odlična sekvenca), završnica deluje kao izduvani balon.

Totalno antiklimaktična, kamerna, dosadna. Mada, nije ni čudo.

Osim Đurička u filmu glumi Pit Bred

Režiser Marc Foster je snimio sasvim drugačiji kraj, sve sa ruskom armijom koja se bori protiv zombija, koji, izgleda, neće nikada ugledati svetlost dana. Producentima se nije svideo te su angažovali “genijalni” tandem iz serije “Lost”, Damona Lindelofa i Drew Goddard, da smisle bolji kraj. Baš su ga “smislili”…

Ipak, ovo jeste gledljiv film, pre svega zbog Đurička i prve 2/3 priče….

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1099

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.