A Bay of Blood aka Ecologia del delitto (1971)

Filmska formula koja je stvorila jedan sasvim novi podžanr u hororu...

Režija: Mario Bava (5 bambole per la luna d’agosto aka Five Dolls for an August Moon (1970))
Glume: Claudine Auger, Luigi Pistilli, Claudio Volonté, Laura Betti,Leopoldo Trieste

Nijedan glumac sa gornjeg “spiska” ne sedi u ovim kolima

O čemu se ovde radi: 

U efektnoj uvodnoj sceni baron ubije baronicu a onda njega ubije neki misteriozni lik. Sve se to odigra u letnjikovcu na obali jezera ka kome (jezeru) potom hitaju i mladi i stari… neki od njih žele samo da se lepo provedu a neki su u poteri za nasledstvom.

I jedne i druge čeka isti ubica koji će, uz upotrebu raznog hladnog naoružanja, hlandokrvno i polako smanjivati brojčano stanje u ovom “Zalivu krvi”


Ključna reč iz naziva filma:

blood (naravno)


Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

haotično

Dođi čici

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Bava je bio filmski genije. Nevolja je što je eto morao da radi i da se batrga u italijanskom exploation B filmu (kojeg nisu tada mnogo cenili ni Italijani a kamoli Holivud) pa je zbog toga na jednom (filmskom) setu morao često da radi sve…od igle do lokomotive tj. od režije, scenarija pa preko posla snimatelja pa sve do napr. specijalnih efekata.

Ovo prethodno služi da pojasni ono što ću malo kasnije ovde reći tj. zašto ne mislim da je “Twitch of the Death Nerve” (još jedan od mnogobrojnih naziva/prevoda za ovaj film), koji mnogi (sa pravom) smatraju pretečom slasher žanra, naročito dobar film.


Šta je dobro u ovom filmu ?

Bava je uvek mogao da snimi vizuelno lep film jer čovek je imao oko za detalje i instikt i znanje gde turiti kameru da kadar ispadne dobro…

Hoću reći, bez zezancije, uprkos ekstremno malom budžetu i raznoraznim drugim problemima “Carnage” (još jedan od alternativnih naslova) izgleda sasvim pristojno.

Negde gotovo na polovini filma pojavljuje se ovo dvoje koji su u originalnom početnom scenariju trebali biti glavni antagonisti

Šta je još dobro u filmu ?

Twitch of the Death Nerve” pod kojim se nazivom našao u američkoj distribuciji godinama je bio deo repertoara grindhouse i drive in bioskopa i postao je kultno ostvarenje iz koga su mnogi horor crtica slasher autori crpeli inspiraciju.

“Petak 13 drugi deo” tj. Jason Voorhees koji je debitovao kao ubica sa maskom u tom filmu je izgleda prethodno pogledao “Bay Of Blood” i iskopirao bar dva ubistva iz njega…a ova slika je ono najčuvenije

Šta je loše u ovom filmu ?

Priča je totalno haotična…kao da je neko prvo snimio raznorazna ubistva ne znajući ni ko ubija ni zašto a potom pokušao da oko njih smisli nekakvu priču koja ih povezuje

E pa upravo je tako i u stvarnosti bilo.


Šta je još loše u ovom filmu ?

Početna ideja je bila da bračni par, koji ima decu, ostavi tu istu decu same u nekoj kamp prikolici i krene u krvoločni pir sa ciljem da pobiju one koji im smetaju da bi ostvarili nasledstvo. Jedno ubistvo lančano izaziva drugo pa treće…pa četvrto.

Jedan od alternativnih naslova ovog filma je i “Chain Reaction“.


Zbog toga u filmu postoji gomila podzapleta i likova koji bi morali nekako koncetrično na kraju da se uklope u tu priču ali sve ostaje samo na pokušaju…

Scene ubistva iz današnje perspektive su bezbroj puta kopirane i omažirane (za šta doduše Bava nije kriv) pa pošto taj slasher deo, barem meni, i ne funkcioniše kako treba ostaje vam da pratite priču a tek ona je najgori segment ovog filma

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Napr. Wes Cravenov “The Last House on the Left” se često prikazivao, u to doba, zajedno sa ovim filmom a taj Cravenov film je i danas veoma snažan i potresan.

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Da.

Vredi li ovo gledati ?

[imdb]tt0067656[/imdb]

Naravno. Ne samo zbog svog kultnog statusa i značaja zbog kojeg vam je, ako volite slasher filmove, ovo obavezno štivo.

Takođe i zbog toga što je Leopoldo Trieste sa donje slike onaj pop sa zvoncetom iz “Bioskopa Paradizo”.

Zaključak za kraj:

Ove godine uslediće i prikazi nekih, barem po meni, znatno boljih Bavinih filmova.

Na skali od (1-6) ocena: 2

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 143

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.