Phffft (1954)

Ovaj film ne bi nastao da scenaristi George Axelrodu nije bilo ugovorom zabranjeno da se ekranizuje njegova predstava "Sedam godina vernosti" te je ponudio jedan stariji scenario na sličnu temu. Godinu dana kasnije Merlin Monro će zablistati u tom filmu.

Romantična komedija “Phffft” je priča o bračnom paru Tracey (Ninu glumi Judy Holliday a Roberta Jack Lemmon) koji nakon osam godina braka odlučuju da se razvedu. Razlog ? Pa…uglavnom… mnogo im je dosadno kada su zajedno…valjda.

Mada, pretpostavljam, većina vas zna ko je bio Jack Lemmon (Days of Wine and Roses (1962)) ne verujem da je tako i sa Judy Holliday. Ona je tih godina već bila velika filmska zvezda. Dobitnica Oskara (1948), pre svega komičarka sa uspešnom karijerom na scenama Brodveja, Judy je, ako ništa drugo, na jedan indirektan način, bitno uticala na Lemmonovu karijeru.

Jack Lemmon i Judy Holliday kao Robert i Nina u filmu “Phffft”.

Naime, upravo je početkom 1954 premijeru imao film “It Should Happen to You“, u kojem je glavnu ulogu opet imala Judy (zajedno sa Peter Lawfordom), i gde je Lemmon ostvario svoju prvu veliku filmsku ulogu. A evo, samo nekoliko meseci kasnije, krajem te bitne 1954, u “Phffft” je ponovo bio uparen sa Judy u mnogo većoj ulozi.

I kada smo već kod tog “Phffft” verujem da nemate pojma šta taj izraz znači. Tih godina, to je bio opšte poznat i popularan termin kojim se označavao događaj u kome dođe do razlaza/razvoda nekog popularnog ljubavnog para.

Nakon razvoda pratimo paralelne priče o Robertu koji pokušava, uz nesebičnu i netraženu pomoć svog starog drugara i okorelog neženje Charlie Nelsona (Jack Carsona), da ponovo “zapleše” na dejting sceni i pronađe novu ljubav, a sa druge strane, Nina, uz pomoć svoje majke, takođe muku muči sa raznoraznim zavodnicima.

Jednu od finih komičnih epizoda čine scene Kim Novak i Jack Lemmona (koji će zajedno glumiti u još dva filma) gde prelepa Kim i smušeni Jack upadaju u niz nezgodnih situacija…da li zajedno u klubu ili zajedno sami u stanu.

Ipak vrhunac filma i ono što će te svakako pamtiti iz njega jeste jedna plesna tačka u kojoj i Lemmon i Judy Holliday demonstriraju svoj vrhunski komičarski talenat.

Lep film koji je ipak u pojedinim aspektima tematski zastareo i koji ne uspeva da bude dovoljno smešan i atraktivan da bi ga stvarno smatrali klasikom iz tog doba.

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Judy Holliday je preminula 1965 godine u svojoj 43 godini zbog posledica raka grla. Poslednji film u svojoj kratkoj ali značajnoj karijeri snimila je 1960 godine.

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.