Crazy Desires of a Murderer aka I vizi morbosi di una governante (1977)

kada bi se italijanski naziv bukvalno preveo glasio bi: "Morbidne navike guvernante"

Režija: Filippo Walter Ratti potpisan kao Peter Rush
Glume: Corrado Gaipa, Roberto Zattini, Isabelle Marchall,Annie Carol Edel

O čemu se ovde radi: 

Plavuša bogatašica (na naslovnoj slici je dole a na ovoj iznad je uopšte nema) poziva grupu svojih prijatelja (sa gornje slike plus još neki kojih nema na slici) da provedu vikend na njenom veličanstvenom imanju na kojem se nalazi spektakularna vila sa još spektakularnijim podrumom. A u podrumu…njen nemušti mlađi brat.

Hobi je nasledio i nadogradio od Normana Bejtsa

Pošto je ovo ipak giallo desiće se i poneko ubistvo…ali ne baš odmah.

Ključna reč iz naziva filma:

morbosi

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 sveća

Da to je ta sveća i nečija šaka koja pažljivo, da se ne opeče, razmazuje vosak po njoj jer će mu uskoro nečemu poslužiti…

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Najzanimljivija stvar, osim sveće, jeste ta što sam ovaj film gledao na šugavoj kopiji (mada, oni koji su odrasli na VHS rekli bi da je u pitanju master) i da apsolutno nemam nikakvu želju, pa čak ni ludu (crazy desires…kapirate ? A ? Ha, ha, ha….), da ga pogledam u remasterizovanom i lepšem izdanju

koje očigledno postoji sudeći po galeriji fotografija koje možete naći na IMDB (slobodno bacite pogled na nju…jer slike govore više od reči)

Šta je dobro u ovom filmu ?

Ništa nije dobro, ako ne računamo scenu sa svećom…i muziku…muzika (uz sveću) je okej.

Šta je još dobro u filmu ?

Okej…hajmo o toj sveći kada ste već toliko navalili…

Sveću drži i sprema za upotrebu jedan momčina (gost na imanje) a ova plavuša (to je ona što je naslovnoj slici iznad), upravo u sceni iz koje je ovaj kadar, gleda u njega tj. u sveću, kako je podmazuje i sprema za akciju…a i ona je spremna (inače, fali na ovoj slici donji deo leđa tj. ima i tih kadrova).

Elem, i odmah ću vam spojlovati, malo…

Ljubavnu “igru” između momčine plavuše i sveće nećete videti eksplicitno. Ovo je ipak giallo a ne porno. Jeste…erotike ima… golotinje naročito… ali viđali smo i mnogo “direktnija” ostvarenja.

Šta je loše u ovom filmu ?

Nakon tog ljubavnog čina, opet sledi spojler, konačno se dešava i prvo (vidljivo) ubistvo. Misteriozni ubica ubija a vadi i oči iz očnih duplji. Uf…baš grozno.

Ali i to ubistvo i sve to što ima nekakve veze sa giallom ovde je tako traljavo i bezvezno urađeno da vam je sasvim jasno da su ti neki specifični kadrovi i podzapleti isključivo ubačeni da bi se ovaj film nakačio na tada popularni giallo trend.

Ali barem, nakon što se desi taj zločin, na scenu stupa inspektor (Corrado Gaipa, prilično prepoznatljiv glumac iz tog perioda) i “I vizi morbosi di una governante” postaje bar malo zanimljiv.

Šta je još loše u ovom filmu ?

Postoji podzaplet sa “mafijom” (jedan od gostiju ima probleme sa dugovima i prevarama) koji je takođe nevešto ubačen jer su tada bili popularni i tzv. poliziotteschi filmovi.

[my_movie_db id=105659]

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Postoje

(ali ako ste već toliko željni da pogledate upravo ovaj dole vam je link sasvim solidne kopije koja je trenutno dostupna na youtube. Uključite auto subtitle i translate na jezik koji želite i eto vam filma…)

https://youtu.be/0el96TGIYDo

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Da

Vredi li ovo gledati ?

Imate sve “činjenice”, imate sve slike, imate i sam (trenutno) dostupan film te pošto imate i “mozak” sami prosudite…

Zaključak za kraj:

Već sam previše utrošio vremena pišući o ovom filmu.

Na skali od (1-6) ocena: 2-

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.