They Live in the Grey (2022)

...povremeno i nismo baš u stanju da pojmimo da li gledamo sadašnja ili neka dešavanja u prošlosti...

Kao i mnogi horor filmovi i ovaj se bavi tugom zbog gubitka neke voljene osobe jer je nekakvo nepisano pravilo da su takve osobe najranjivije za neke (ne)prirodne fenomene poput demona, duhova ili u krajnjem slučaju serijskih manijaka sa testerom.

Nije dovoljno što već tuguju i što im je život već težak nego će im se još neko ili nešto dodatno uken??ti po tom istom životu…jer horor…

Ovde je ta osoba naša junakinja Claire Yang (Michelle Krusiec) koja nakon smrti deteta i razvoda pokušava neku utehu da pronađe u svom poslu socijalne radnice zadužene za pomoć u slučajevima (potencijalnog) zlostavljanja dece.

Poneki put pokuša i samoubistvo. Njenom stanju ne pomaže ni to što izgleda ima neke natprirodne moći te, kao i mnogi drugi u ovakvim filmovima, “vidi mrtve ljude”.

Zaplet se komplikuje kada dobije slučaj devojčice koju, opet navodno, zlostavlja kućni duhovni entitet tj. neki zlobni duh.

“They Live in the Grey” su napisali i režirali braća Vang i premijeno je prikazan početkom prošle godine na Shudder-u (online servis specijalizovan za horore) kao tzv. “Shudder original”.

U pitanju je niskobudžetna ali pristojna produkcija te sa te tehničke strane ne možemo imati previše primedbi.

Takođe, Vang uspevaju u prvoj trećini filma da naprave nekoliko upečatljivih jezivih sekvenci koji su me (kao kompliment) podsetili na Linčovski stil.

Kako se biližimo kraju (a on uopšte nije blizu jer film traje preduga 123 minuta) takvih scena je sve manje i manje a njih zamenjuju dugi periodi u kojima se ništa zanimljivo ne dešava.

Kao da su Vang-ovi bili previše opsednuti građenjem nespokojne mračne atmosfere koja u finalu ne donosi neki naročiti ‘payoff’ jer zavšetak, zahvaljujući i ne baš dobrim glumcima, daleko je slabije od obećavajućeg početka.

Na skali od (1-6) ocena: 2+/3-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.