Magnificent Obsession aka Veličanstvena opsesija (1954)

Mada ne mnogo voljen od tadašnje kritike "Veličanstvena opsesija" je bio jedan od velikih hitova te 1954.

Pored “Imitacije života” verovatno najpoznatiji film (na ovim prostorima) velikog Douglas Sirka je upravo “Veličanstvena opsesija”. Razlog tome je što se u neka druga (gora i lepša) vremena besumučno vrteo po malim ekranima…

I kao pomenuta “Imitacija života” i “Magnficient Obsession” je već imao svoju filmsku verziju tridesetih godina prošlog veka. Oba filma su zasnovana na popularnim romanima iz tog vremena. I dok je “Imitacija života” ipak nova ekranizacija istoimenog romana, “Veličanstvena opsesija” je gotovo doslovni rimejk filma iz 1935 godine.

Kao što je original doneo glavnom glumcu Robertu Tayloru holivudsku slavu tako je i ova verzija omogućila Rock Hudsonu da postane velika holivudska ‘A’ zvezda (pre toga je imao glavne uloge u tzv. B produkcijama).

Što se tiče Jane Wyman, ona je već bila etablirana holivudska diva (u tom trenutku dobitnik Oskara za najbolju glumicu (1948) i još dva puta nominovana. “Veličanstvena opsesija” će joj doneti i četvrtu nominaciju.)

Zanimljivo je da je razlika u godinama između ovog ljubavnog para (iz filma) osam godina u korist gospođe Wyman (koja se, inače, nekoliko godina ranije razvela od budućeg predsednika Amerike, i to joj je bio već treći brak po redu ali ne i poslednji).

O afinitetima Rok Hadsona nekom drugom prilikom.

Zbog čega vas ugnjavih ovakvim tračevima i nebitnim podacima ? Upravo je čitav zaplet, a vala i rasplet, “Magnificent Obsession” jedna velika sapunica, onakav kakav ste zamišljali/čitali u onim žutim ljubićima na kioscima u doba kada se na kioscima kupovalo i nešto drugo osim cigara, piva i žvaka….

Film započinje sa incidentom na jezeru u kome će, gotovo u isto vreme, nastradati bogati plejboj Bob Merrick (Rock Hudson) vozeći svoj gliser, a omiljeni i cenjeni doktor Phillips će na suprotnom kraju (jezera), u domu svome, doživeti infarkt.

Naravno, oprema za oživljavanje se nalazil samo u kući Phillipsa te je odmah poslata u pomoć Bob Merricku. Taman dovoljno da vlasnik te opreme (a i lokalne bolnice) premine zbog nedostatka iste (opreme).

Merrick će završiti upravo u Phillipsovoj bolnici ali neće baš odmah shvatiti zašto ga osoblje ne gleda sa puno simpatija. Situacija se dodatno komplikuje kada Phillipsova supruga, a sada udovica, Hellen otkrije da se bolnica nalazi u ozbiljnim dugovima jer Phillips je pomogao svakome, imao ili nemao para.

Ah taj “Medicare For All”.

Ni to nije kraj zapleta… jer će Marrick uvideti kako je, doduše indirektno, izazvao ove sve nevolje i pokušaće da se iskupi kod Helen. Jedva da smo dotakli početak (zapleta) ali ne želim više da išta otkrivam. Upravo je jedna od draži gledanja ovog filma, za one koji ga prvi put gledaju, kako, prepun neverovatnih koincidencija, stvara priča u koju je teško uopšte poverovati a opet je netremice gledate.

Upravo je u tome, majstorstvo Douglasa Sirka. Osim fantastične fotografije, precizne upotrebe svetlosti i senke i živopisnih boja (inače vizuelni stil kojim je uticao na generacije budućih reditelja) on uspeva da i od ovakvih naivnih “zavrzlama” istkate autentične likove i situacije sa kojima publika može i tada a i danas da se izistinski poistoveti. Teško je lažirati emocije…

Doduše, Sirk je to u nekim drugim filmovima radio i mnogo bolje.

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.