Harriet (2019)

Be free or die

Istorijska slikovnica o Harriet Trubman koja je pobegla iz robovlasničkog juga da bi se ubrzo i vratila sa misijom da oslobodi što više robova je ne baš mnogo zanimljiva priča koja ni po čemu drugom, osim tog istorijskog značaja, zaslužuje da je i pogledate.

Hoću reći, ni scenario ni režija (a vala ni glumci) ne čine ovaj film nimalo epskim i ovakva produkcija bi, da je neka druga tema, verovatno završila kao igrani segment History kanala.

Razumljivo je, naravno, što se se prikazivao u američkim bioskopima te čak i zaradio neke pare jer to je patriotski.

A opet, ono što sam primetio kod ovakvih filmova namenjenih pre svega crnačkoj publici, iz nekog razloga potrebno je u većini njih da postoji neko, da li lik ili čitava scena, u kojoj će vam tačno objasniti koja je poruka priče i za kakve vrednosti je potrebno da se zalažete.

Kao da je nemoguće da (neka) publika sama zaključi o čemu se tu radi.

[imdb]tt4648786[/imdb]

Taj “propovedački” ton postoji i u filmovima velikog Spajk Lija ali kod njega to nije toliko primetno kao napr. ovde jer su svi drugi aspekti filma daleko superiorniji.

Ako vas zanimaju priče koje se bave ovim groznim periodom američkog društva onda pogledajte i “Harriet”.

Ako vas zanimaju samo kvalitetni/top filmovi koji obrađaju rasne odnose ili baš ovaj deo istorije postoji, na sreću, velika kolekcija takvih ostvarenja koje nam je ostavila (u amanet) američka kinematografija a kojoj ovaj film, nažalost, ne pripada.

Na skali od (1-6) ocena: 3-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.