Can You Ever Forgive Me? aka Možete li mi ikada oprostiti (2018)

Leti patka preko Save nosi falsifikovano pismo na vrh glave...

Biografski film o poznoj karijeri književnice Lee Israel koja je inače, do tada, živela pišući biografije slavnih ličnosti, zasniva se, naravno, na istoimenoj njenoj autobiografiji iz 2008 godine.

Suočena sa krajnjom nemaštinom jer zbog svog temperamenta i, priznajmo, nevaspitanja, nije u stanju da zadrži ni jedan posao, Lee ( Melissa McCarthy u svojoj, kako se ono kaže, oskarovskoj ulozi) sasvim slučajno otkriva da postoji značajno tržište autentičnih ličnih pisama slavnih ličnosti. I ono što je najbitnije, dovoljno je falsifikovati samo potpis, a pismo napisati u stilu te znamenite osobe na nekoj staroj pisaćoj mašini i voilà eto dobrih prihoda.

Ovaj film je bio među voljenijima među kritičarima te 2018 godine. Pre svega tu mislim na Melisu Mekarti, čija je uloga bila nominovana za mnoštvo nagrada, od kojih je neke i osvojila. Melisi je doneo i drugu oskar nominaciju ali bila je to godina Olivie Colman.

Vredi istaći i ulogu Richarda E. Granta kao prevejanog ali dobroćudnog zgubidana koji joj postaje jedini istinski prijatelj.

Meni “Možete li mi ikada oprostiti” nije previše legao. U pitanju je dobro režirana drama, sa dva raspoložena glumca, ali čini mi se da je sam materijal imao potencijala da ovo bude daleko interesantniji film. Sporost radnje ne pomaže (uvek) da film bude “ozbiljan” ako na ekranu nema dovoljno “mesa” za koje će se publika uhvatiti.

Nešto više uzbuđenja donosi druga polovina filma, ali i ne dovoljno, da ovaj film smestim u onu nišu dobrih filmova kojima ću se vraćati.

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1079

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.