The Black Phone aka Crni telefon (2021)

Never Talk to Strangers

Krajem sedamdesetih u mestašcu u blizini Denvera hara ubica dece pod nadimkom Hvatač (The Grabber). I dok deca (dečaci) nestaju pod misterioznim okolnostima. brat i sestra (Finney i Gwen), oboje sa određenim natprirodnim sposobnostima (on “vidi mrtve žrtve”, ona vidi “budućnost”) postaju glavni junaci ove priče. Finney je otet a sestra će pokušati da svoje sposobnosti iskoristi da ga pronađe…ako joj otac dotle batinama ne istera vidovitost.

(from left) Finney Shaw (Mason Thames) and Gwen Shaw (Madeleine McGraw) in The Black Phone, directed by Scott Derrickson.

“Crni telefon” je i više nego dobar horor i svakako najbolji film Scotta Derricsona (Deliver Us from Evil (2014)) koji sam pogledao.

[imdb]tt7144666[/imdb]

Zasnovan na priči Joe Hilla (Lokot i ključ aka Locke & Key) “Crni telefon” ima sve sastojke za dobar film (čvrstu priču, veoma dobre izabrane dečije glumce i nadahnutog Ethan Hawke koji ovde glumi, čini mi se po prvi put, zaista groznog negativca). I Derricson ne preteruje sa “jump scare”-ovima i dozira ih upravo onoliko koliko su potrebni.

Prvih dvadesetak minuta čak i nema nimalo “horora” već samo nagoveštaja i ovo vreme, veoma pametno, “The Black Phone” koristi da utemelji svoje glavne likove i da nas fino uplete u atmosferu bezbrižnih sedamdesetih (komotno je ovaj film mogao i tada biti snimljen).

To što “Crni telefon” ne donosi ništa novo i “revolucionarno” nije “strašno”. Ni to što ovo nije toliko strašno opet nije “strašno”.

Verujem da će te zadovoljnog osmeha napustiti bioskopsku salu nakon što krene odjavna špica. Malo li je?

Na skali od (1-6) ocena: 3+/4-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1099

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.