Vienna Blood aka Ubistva u Beču (2019-?)

Najavljena je i treća sezona .

“Ubistva u Beču” je britansko/austrijska serija koja je zasnovana na “The Lieberman novels” autora Frank Tallisa o mladom psihijatru/psihoanalitačaru (Frojdov učenik) Max Liebermannu koji, početkom 20 veka, u Beču pomažu detektivu Oskar Rheinhardtu da razreši razna misteriozna i, potrebno je naglasiti, krvava ubistva u Beču.

Plus, ovo je klasičan rip-off Šerloka Holmsa (autor Steve Thompson je i radio/pisao epizode Cumberbatch-ovog Šerloka) u kome je, otprilike, Doktor Votson Šerlok…

“Ubistva u Beču” upada u onu kategoriju gledljivih tv produkata namenjenih, pretpostavljam, penzionerima i dokonima (poput napr. mene) u kojima nije ništa toliko loše da ne možete gledati a sa druge strane ništa nije ni toliko interesantno (i originalno) da bi ste morali gledati.

Glumci su okej, same misterije zanimljive na nekom bazičnom nivou (kako je određeni zločin počinjen) ali su rešenja prilično predvidljiva i jedino što ovu seriju izdvaja od drugih sličnih jeste to što je smeštena u prelepi Beč u kome su i onako sve zgrade iz tog perioda te je vizuelno ova serija i autentična i veoma lepa.

Što se tiče samih tema, osim što su krvave u smislu da se ne libe (od Liberman…kapirate…ha, ha, super fora) da nam prikažu leševe i brutalne rane i povremene (veoma retke) kadrove golotinje,u ovih 6 epizoda (3+3=6 devedesetominutnih filmova) imamo i prikaz antisemetizma (koji polako počinje da buja pred Prvi svetski rat). U jednoj epizodi tu je i naša “nevladina organizacija” Crna Ruka ovde otelotvorena u vidu Vrane Lazara Kiša.

Bez tih krvavih scena (ali onda ne bi ni imala ovakav naslov) “Ubistva u Beču tj. Bečka krv” bi bila totalno family friendly produkt.

Što se tiče pitanja da li morate gledati sve epizode, osim stvarno patetitčnog ljubavnog trougla u kome se nalazi mladi Max i koji se provlači kroz sve epizode (čak se i poslednja emitovana epizoda završava scenom u kojoj Ona vidi Njega kako se ljubi sa Onom…brrr…kakav cliffhanger ) i nema neke druge “mitologije”. Pogledate bilo koju epizodu i sami procenite da li je ovako nešto za vaš ukus.

Ipak, mali savet, ako će te na osnovu te jedne izabrati da li ćete gledati ovu seriju (koja se trenutno nalazi u Epic drama video klubu na EON-u) preskočiti prvu epizodu…ona je najgora…

Na skali od (1-5) ocena: 3-/2+

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.