The Power (1968)

They say that power corrupts, and that absolute power... I wonder...

Kažu da je ovo prvi holivudski film koji se bavi temom telekineze.

U jednoj naučnoj ustanovi obavljaju se raznorazni eksperimenti u vezi izdržljivosti ljudskog tela (i psihe) a u vezi svemirskog programa (NASA).

Naučnik po imenu tom i tom (totalno nebitnom za ovu recenziju a vala i ne sećam se) koji je sproveo seriju testova nad samim timom naučnika koji su uključeni u projekat tvrdi, na osnovu rezultata, da neko među njima ima “super” moći…telekinetičke.

Svi se okupljaju za ovim gornjim okruglim stolom jer (ne)rado prihvataju da učestvuju u dodatnom testu koji će pokazati da li neko od njih stvarno ima POWER.

(među okupljenima je i jedna žena, jedina naučnica u ovoj postavi…i adekvatan reprezent stvarnih divergentnih odnosa u doba kada je sniman ovaj film…plus, nema ni crnaca…a vala nema ni azijata…jer Make America Great Again...ima doduše migranata te Democracy is on the ballot)

Naučnica

Desi se čudo i stvarno neko među njima zavrti tzv. PSI točak koji u stvari najviše liči na piramidu.

Nemam sliku iz filma za ovaj PSI jer sam ga odavno obrisao sa HD-a, a evo tekst pišem 6 meseci kasnije

Naravno niko ne želi da prizna da je upravo on taj sa super moćima (plus je i super nadmen jer eto pokazao je svima da ima POWER), a kada te iste večeri naučnik kom sam zaboravio ime, bude ubijen, naš junak (a mi junaka ovde imamo) koga glumi George Hamilton (onaj što je u seriji Dinastija kidnapovao Kristl i zamenio je sa svojom devojkom koja je ista Kristl…jer obe glumi Linda Evans. I onda Blejk nema pojma da spava sa drugom ženom dok mu je prava žena zarobljena od Hamiltona Džordža)

Na sreću, “The Power” se konkretno bavi telekinezom samo u ovoj sceni na početku i nakon ubistva postaje simpatičan paranoičan triler (dok se ubistva okupljenih oko stola nastavljaju) sa finom dozom elemenata “Zone sumraka”.

Izašao iz okrilja velikog studija kakav je u to vreme bio MGM “The Power” je vizuelno lepo ispoliran film sa kojim nećete imati mnogo problema prilikom “gledanja” bez obzira što su mnoge stvari u njemu odavno zastarale.

[imdb]tt0063452[/imdb]

Sa naivnim zapletom i ne baš adekvatnim raspletom središnji deo “The Power” me je prijatno iznenadio.

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1095

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.