Death Steps in the Dark aka Passi di morte perduti nel buio (1977)

Ovakav giallo niste nikada gledali

Režija: Maurizio Pradeaux
Glume: Leonard Mann, Robert Webber, Vera Kruska, Nino Maimone,Barbara Seidel


O čemu se ovde radi: 

Jedna osoba sa gornje slike (u vozu na liniji Istanbul-Atina) biće ubijena a druga, sa slike, biće glavno osumnjičena. Osumnjičeni je modni fotograf Luciano (jer žrtva je ubijena njegovim nožem za otvaranje koverti) i on, uz pomoć svoje šarmantno šašave devojke, kreće u potragu za ubicom jer je policija, kao i uvek, nesposobna a ako on ne uhvati krivca završiće u ćorci.


Ključna reč iz naziva filma:

steps


Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

komedija

Ma šta kažeš ? Giallo komedija ?

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Svašta je ovde zanimljivo. Ovo jeste prvi (i jedini za sada koji sam pogledao…ako uopšte postoji neki drugi) giallo film koji u sebe inkorporira (tradicionalna srpska reč koja uvek treba koristiti umesto tuđica poput sjedinjuje) elemente komedije, gotovo slepstika, sa klasičnim giallo elementima.

Ovo nije “Neki to vole vruće” ovo je “Smrt vreba iz mraka ili nešto slično”

Šta je dobro u ovom filmu ?

Ti komični delovi su poneki put izistinski smešni…u stvari, da sam znao da je ovo giallo komedija verovatno bi još od početka drugačije kapirao neke scene (dok nisam konačno “provalio” da autori ovog giallo-a stvarno pokušavaju da nas nasmeju)

Siđi do reke večeras i ja sam dole….

Šta je još dobro u filmu ?

Ne mogu da kažem da je baš stvarno dobro ali svakako svi oni koji vole giallo morali bi u “Death Steps in the Dark” pronaći stvari zbog kojih i inače gledaju ta ostvarenja.

Misteriozna ubica sa crnim rukavicama

Prirodne lepote u velikim količinama (mislim, bilo je to hipi doba seksualne revolucije i, pre svega, ženske emancipacije koja se doduše na kraju svela na tipične muške benefite…poput ovih u giallo filmovima).

Ovo je upravo ono što ste pomislili i ovaj ženski prst se nalazi na jednom, u to doba često dlakavom, delu drugog ženskog tela

Kada smo već kod lepota naslovna fotografija ovog teksta nije ono što ste možda pomislili već je to samo jezik…u krupnom planu.

prirodne lepote plus lepa muzika koju nam je ovde komponovao iskusni Riz Ortolani

Ubistva su sasvim u giallo fazonu sve sa fino koreografisanim scenama masakriranja.

Takođe i glavna misterija poseduje AgataKristi šmek i stvarno je sasvim korektna….za giallo standarde.


Šta je loše u ovom filmu ?

Nisu sve smešne scene stvarno smešne…nekada su jednostavno…neduhovite…tupaste…


Šta je još loše u ovom filmu ?

I za ovako neoubičajeni namerno šašavi film neki delovi zapleta su isuviše, što bi rekao Ivo Andrić u “Na Drini ćuprija” a da je umeo da piše na srpskom, far-fetched to jest neuverljive i nemoguće…a neke sekvence stvarno kao da su prostekle iz “Nemoguće misije” (tada samo TV serije)


Ekipa za hvatanje ubice

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Što se tiče gaillo komedija teško da je moguće da postoji neka bolja komedija…giallo

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Da. Inače, ova dva pitanja (ima li bolji i lošiji) su već postalo toliko glupa da više i ne znam šta da odgovorim…

Vredi li ovo gledati ?

Robert Webber, koji glumi nekakvog interpol inspektora, i ne zna da ovo nije u potpunosti prava komedija jer često svoj lik pospe sa malo magične prašine koju nam je ostavio Herbert Lom u fantastičnoj interpretaciji inspektora Charles Dreyfusa iz serijala “Pink panter”.

A opet poneki put je Robert Webber klasični američki policajac… iz nekog sasvim drugog filma.

Zaključak za kraj:

“Death Steps in the Dark” je jedan od najinteresantnijih giallo filmova koje sam pogledao baš zbog onih sastojaka koji nemaju veze sa giall-om. Zbog toga krajnja ocena je i više nego zaslužena…

Na skali od (1-6) ocena: 3

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 143

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.