See How They Run (2022)

Komična misterija u stilu Agate Kristi u kojoj se pojavljuje i sama Agata Kristi.

“See How They Run” je još jedan iz niza filmova iz protekle godine koji nisu stigli u naše bioskope a koje bi defintivno pogledao tamo.

[imdb]tt13640696[/imdb]

Glume poznati glumci što je uvek dobar magnet za publiku a, plus, u pitanju je “murder mistery” što je uvek magnet za mene…jer volim glavolomke, i sve one bezbrojne filmove,serije,romane, stripove koje koriste taj “Agata Kristi mehanizam”…koji svi dobro poznajete…jer to je gradivo još iz osnovne škole, zajedno sa “Higsovim mehaninzmom”, “Satnim mehanizmom” i “Đorđe Millosavljevićem mehanizmom”

Nakon jubilarnog 100 izvođenja “Mišolovke” Agate Kristi u pozorištu se održava proslava gde učestvuje čitav ansambl predstave ali i mnogi drugi. Na primer i ekipa koja se sprema da napravi filmsku adaptaciju ovog Kristinog komada. Među njima je i američki režiser Leo Köpernick (Adrien Brody), retko ljigavi tip, kojeg niko ne voli a neko ga toliko ne voli da će ga ubiti tokom proslave kada se igrom sudbine nađe u bekstejdžu (iza kulisa…iza bine…iza brda iza mora iza sedam gora….).

Moguće je da vam prethodna slika sa Brodijem deluje prilično surovo ali ne brinite. “See How They Run” ne samo da je klasična misterija sa ubistvom već je i u skladu sa trendom koji je dominirao prošle godine za ovakve filmove a to je da je u pitanju i komedija.

Dobro..ne baš klasična komedija..ali svakako je u pitanju komična pomerena “whodunnit” priča poput Confess,Fletch (2022) ili “Glass Onion: A Knives Out Mystery” (o kojoj ću pisati uskoro).

Sam Rockwell i Saoirse Ronan su veoma dobri kao detektiv i policajka koji pokušavaju da reše misteriju. Stilski i vizuelno režiser (i debitant) Tom George uspeva da dočera atmosferu iz ’50ih godina prošlog veka a oni koji su gledali “Mišolovku” (ja sam imao sreće da je pogledam u BDP-u) uživaće i u pojedinim (pametnim) poigravanjima sa motivima i likovima iz ove najdugovečnije predstave na svetu koja se neprestano (ne računajući onaj nesrećni Kovid period) igra na londonskom West Endu još od daleke 1952 godine.

Pa opet ima nešto u samoj strukturi filma što čini da “See How They Run” bude tek nešto malo iznad proseka.

Jednostavno, kada upoznamo glavne likove i osnovni zaplet, do samog kraja praktično ništa (mnogo) zanimljivo se neće desiti. Tom (prosečnom) utisku doprinosi i traljavo izvedeno rešenje misterije (znači ne to ko je krivac nego kako nam je to predstavljeno i u šta se film pretvori u tim trenucima).

Simpatično…i ništa više…

Na skali od (1-6) ocena: 3

p.s. upravo sam malopre otkrio neverovatnu činjenicu. Richard Attenborough ne samo da nije više živ (umro je 2014 godine) nego on uopše nema veze sa onim čuvenim BBC dokumentarcima “Life on Earth” (i sve njegove podvarijante). To je, bre, napravio Sir David Attenborough njegov, zamislite, mlađi brat… a ja evo do večeras bio ubeđen da je isti čovek koji je napr. režirao “Gandija” i glumio u “Parku iz Doba Jure” pravio i ove dokumentarce. Pa ljudi moji da li je to moguće ? Kakva ludnica…(a zlobnici dodaju, “nije ludnica nego samo si glup”)

p.p.s. u “See How They Run” jedan od osumnjičenih je upravo Richard Dickie Attenborough jer je čovek, zajedno sa svojom suprugom, glumio u toj originalnoj postavci “Mišolovke”… naravno, ovo je fiktivna priča…

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.