S.O.B. (1981)

"S.O.B." može biti skraćenica i za "sexually oriented business"

Kada imate ovoliko godina koliko i ja sasvim je normalno da gotovo svaki tekst koji se bavi filmom snimljenim “nekada davno” započnete sa “Sećam se…”…

Ali ovo nije Amarkord Felinija već satirična crna komedija Blejk Edvardsa (Tajne arhive (br.6): Skin Deep aka Ispod kože (1989)) posvećena svemu onome što Edvards istovremeno i nije i jeste voleo u Holivudu i njegovom studijskom (u smislu filmskih studija) ustrojstvu.

Film počinje, nakon uvodne muzičke numere Džuli Endrjus tokom špice, sa nezaboravnom scenom koja se odigrava na plaži kada stariji gospodin šeta svog psa a onda doživi srčani udar i padne u pesak, sve sa tužnim kucom koji pokušava da ga probudi.

Taj trenutak tj. to kuče i tog mrtvaca Edvards provlači kroz čitav film kao neku vrstu “runnning gag“-a čiju “tehniku” inače Edvards gotovo redovno koristi u svojim filmovima.

Možda upravo kroz prizmu te scene i kako se to razvija do kraja priče možemo dati i konačnu ocenu jer ona jeste smešna ali kranji utisak je da na kraju i nije toliko uspešno iskorišćena.

Inače, taj događaj sa psom i šetačem se odigra odmah pored kuće (uslovno) glavnog protagoniste ovog filma Felix Farmer-a ultra uspešnog filmskog producenta čiji je poslednji film doživeo apsolutnu katastrofu na blagajnama.

Zbog toga je Felix gotovo u stanju katatonije (nakon i tokom par pokušaja samoubistva).

Sa druge strane imamo galeriju likova povezanih sa Felixom, da li je to njegova supruga (zvezda u tom propalom filmu) ili je to ekipa iz studija (koju predvodi Rober Vaughn a čine je Larry Hagman aka Džej Ar i William Holden i ) koja pokušava da spasi ono što se spasiti može.

Napr. da premontiraju taj film i puste ga ponovo u distribuciju ali za to im je potrebna Felix-ova dozvola.

“Zvanično” u filmu skraćenica S.O.B. znači “Standard Operational Bullshit” ali svakako znamo svi za “Son of Bitch”…

Blake Edwards je u svojoj karijeri imao i znatno bolje komedije i ovo je, ma kako suludo zvučalo, ipak “ljubavno pismo” ka (njegovom) Holivudu.

Eto već sledeće godine Edwards će sa “Viktor Viktorija” opet dospeti pod “milost” i publike i “establišmenta” (“Viktor/Viktorija” je imala čak 7 nominacija za oskara).

“S.O.B.” će biti i poslednji film velikog Williama Holden-a koji će svoj život završiti u 63-ćoj godini života tako što će se mortus pijan okliznuti o tepih hotelske sobe i razbiti glavu na noćnom stočiću.

Ovo će biti i jedan od prvih filmova Rosanne Arquette koja će negde na početku filma učiniti isto ono zbog čega će ovaj film biti poseban u filmografiji Julie Andrews.

Dobar je ovo film. U filmografiji većine drugih režisera bio bi sigurno negde pri vrhu…naravno, ne u slučaju Edwardsa.

Na skali od (1-6) ocena: 3/3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.