Bone Tomahawk (2015)

Indie vestern sa Kurt Raselom i "indijancima".

Na jednom ospkurnom ali meni u to doba veoma dragom (i generalno, barem nekad, veoma kvalitetnom) forumu “Bone Tomahawk” je, u doba kada je bio aktuelan, bio veoma hajpovan film. Osim hajpa, sećam se, a sada kada sam ga pogledao vidim pogrešno, da je u pitanju nekakav vestern koji se na kraju pretvori u horor sa zombijima.

Patrick Wilson je dole Lili Simmons je gore

Mislim da je pravo vreme da osam godina kasnije na ovom još opskurnijem mestu (forum je bar neko čitao) ovde prozborim par reči o prvom filmu interesantnog ali poslednjih godina skrajnutog autora S. Craig Zahlera (Brawl in Cell Block 99 (2017)).

Ovaj anti vestern (u svakom pogledu ima) veoma jednostavan zaplet. Neka misteriozna grupa “indijanaca” kidnapuje zamenika šerifa, zatvorenika i lokalnu doktorku i potera kreće za njima.

Potera je prilično bedna i sastoji se od šerifa (Kurt Russel), lokalnog zgubidana i revolveraša (Matthew Fox), matorog “pomoćnika pomoćnika” šerifa (Richard Jenkins) i supruga doktorke (Patrick Wilson) koji tek što je povredio nogu.

Neprijateljsko pleme o kojem ni Indijanci ne žele da govore poznato je po tome što živi u pećini a za sporazumevanje koristi urlikanje…

Znači sasvim jedna normalna grupa divljaka.

Zahler nema nikakve milosti za svoje “junake” što je njegov autorski stil ali čini mi se da je njegov “antistav” glavni problem što od njegove karijere, bareme trenutno, nema ništa.

Napr. među prvima će nastradati jedan crnac a Meksikanci će biti tretirani u stilu “Prvo pucaj pa onda postavljaj pitanja”, što, u kontekstu filma i vremena kada se dešava realistično ali za današnji Holivud je nešto što nije dopustivo.

“Bone Tomahavk” je maksimalno brutalan film i neke scene koje će te videti svakako ne očekujete u filmu u kome glumi Kurt Russel.

Opet, Zahler svoje likove jasno drži u okvirima “hard-boiled” žanra (ovde primenjenog na vestern).

Velika je šteta što je očigledno da je budžet ovog filma bio veoma mali (pretpostavljam da je veći deo otišao ka Russel-u) jer eksterijer uopšte ne liči na predele Divljeg zapada već više na neki lokalni park u koji retko ko zalazi i održava (naš Košutnjak bi bolje ispao kao lokacija).

Kada tome dodate predugo trajanje, “Bone Tomahavk” mada možda stvarno i zaslužuje hajp na nekom forumu (jer ima odlike kultnog fima), kao celina je samo jedno nešto malo bolje ostvarenje od proseka.

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1086

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.