Lisa Frankenstein aka Lisa Frankenštajn (2024)

Volim te do groba...i nakon groba...

Lisa “Frankenstein” Swallows je istraumirana (nakon napada maskiranog manijaka sa sekirom kad je roknuo njenu majku) tinejdžerka koja se sa ocem seli u drugi grad u kome joj jedino društvo pravi (živa) polusestra (ćerka nove ćaletove supruge) i spomenik (preminulom) momku iz 19 veka na lokalnom napuštenom groblju (koji se, zgodno, nalazi u obližnjoj šumi).

Cinematographer Paula Huidobro and director Zelda Williams on the set of their film LISA FRANKENSTEIN, a Focus Features release. Credit: Michele K. Short / © 2023 FOCUS FEATURES LLC

Kada strašna oluja i udar groma oživi tog momka Lisa shvata da će biti potrebno da mu se “dograde” neki delovi (ruka, uvo…) i da joj on možda može pomoći u osvajanju srca nove simpatije iz srednje škole.

Cole Sprouse stars as The Creature and Kathryn Newton as Lisa Swallows in LISA FRANKENSTEIN, a Focus Features release. Credit: Michele K. Short / © 2023 FOCUS FEATURES LLC

Scenaristkinju Diablo Cody (pravo ime Brook Busey) ljubitelji horora možda znaju po filmu “Dženiferino telo” (2009) dok je većina za nju čula nakon što je dobila Oskara za svoj scenarististički debi “Juno” (2007).

Sa druge strane za režiserku Zeldu Williams kojoj je ovaj film prvenac čuo nikad nisam (a i koji li sam ja faktor pa da me “obaveštavaju”) ali jeste zanimljivo da je ona ćerka (pokojnog) Robina Williamsa (i to iz drugog od ukupno 3 braka koje je imao dok se nije koknuo).

Cole Sprouse stars as The Creature and Kathryn Newton as Lisa Swallows in LISA FRANKENSTEIN, a Focus Features release. Credit: Michele K. Short / © 2023 FOCUS FEATURES LLC

“Lisa Frankeštejn” ima pregršt zanimljivih ideja koje bi, po defaultu, morale da mi se svide (horor komedija sa sakaćenjem pa šta tu može biti loše) ali je realizacija totalno nekoheretna i slabašna.

Prvo sam desetak minuta čekao da konačno “krene” film i pomislih da se to dešava u sceni kada Lisa (pod uticajem nedozvoljenih supstanci koje je popila na žurci) počinje da tripuje ali nakon te sjajne (i sa odličnom muzikom podvučene) scene, film se opet vrati u nekakvu pogrešnu brzinu u kojoj “četverac sa kormilarom” hita ka cilju ko da je bez kormilara dok svaki “veslač” grabi na svoju stranu.

Scenario je prilično radikalan i nekonvencijalan za današnje holivudske standarde (zbog čega svakako ovaj film ima moje poštovanje) ali ovo je moralo dopasti u ruke veštijeg režisera koji bi nam bolje “prodao” ovu priču.

Gotovo sam siguran da je u jednoj varijanti scenarija bila mogućnost da je sve ono što se dešava na platnu u stvari fikcija (u umu) Lise Frankenštajn ali nije… mada je sve vreme ličilo da jeste…što još dodatno opisuje sa kakvim nerazumevanjem (ili nesposobnošću) se krenulo u realizaciju filma.

Kathryn Newton je veoma dobra, Carla Gugino odlična ali je ima suviše malo a krajnja ocena je i više nego blagonaklona…

Na skali od (1-6) ocena: 3/3-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.