Cat Person aka Pogrešan spoj (2023)

CAT PERSON je oštro raščlanjeno istraživanje rodne podele, mutnog terena modernih zabavljanja i opasnih projekcija koje stvaramo u našim umovima o ljudima na drugom kraju naših telefona

Za film koji započne ovim citatom:

„Muškarci se plaše da će ih žene ismevati. Žene se plaše da će ih muškarci ubiti.“

Margaret Atvud.

smer u kome priča krene u drugoj polovini sasvim moguće je i očekivan ali, iz današnje perspektive, i prilično otužan.

A kada saznate da je film nastao na osnovu viralne kratke priče objavljene u Njujorkeru 2017 godine (napisala Kristen Roupenian) koje se drži gotovo u potpunosti osim već pomenutog (otužnog) kraja koji veze nema sa tom pričom upitate se ” a čemu sve ovo” (mislim, ja vam tu pričam/kenjam* u “vaše” ime a u stvari bilo bi lepo da sam prethodnu rečenicu pisao u prvom licu tj. u moje imeali to nije u duhu ovog filma jer on ima “poruku” upućenu svima nama…te što bi onda moja poruka “vama” bila lična).

Glavna junakinja je mlada Margot (britanska glumica koju znamo iz CODA (2021) ) koja, dok studira, radi na kasi lokalnog bioskopa (koji izgleda samo prikazuje stare filmove…sa Harison Fordom).

Za oko će joj zapasti jedan trapavi dugajlija koji redovno sam dolazi u bioskop (na filmove Harison Forda) te će sa njim, nakon kraćeg vremena, razmeniti i telefonske brojeve.

A gde su telefoni tu su i:

poruke

I tako, u prve dve trećine gledamo kako se njihov odnos razvija preko poruka a potom i njihovih (tragi)komičnih živih susreta. Sve to iz Margotove perspektive (često u filmu imamo scene u kojima ona nešto zamišlja a tu su i sekvence u kojima bukvalno priča sa samom (ali vizuelnom dodatom) sobom…mislim ne soba kao prostorija nego sa sobom kao sa Margot ).

I onda sledi ta treća trećina koja je toliko “originalna” kao da je i ona nastala na osnovu nekog članka ali ne u Njujorkeru nego u nekakvom wokeNjujorkNovaIformeru u rubrici “Nezadovoljna žena”.

Nije glavni problem ovog filma ta njegova veoma površna (na prvu loptu) agenda već to što je ona nevešto uklopljena u strukturu priče a kada se tu i našla autori nisu imali volje, želje ili hrabrosti da idu do kraja te je krajnji utisak “Cat Person” mlak…

A tek što nikako ne opravdava trajanje od čitavih 120 minuta je problem sam po sebi.

Ipak, zahvaljujući dobrim glumcima i tim nekim zanimljivim (a često komičnim) rešenjima krajnji utisak je ipak pozitivan…prosečan…ali pozitivan.

Čini mi se da bi u neka druga (i ne tako daleka) vremena kraj ovog filma bio realizovan i zamišljen kao završnica neke romantične komedije a ne u ovo u šta se pretvara…

Na skali od (1-6) ocena: 3/3-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1089

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.