Game Night aka Noćne igre(2018)

Ne, ovo nije fenomenalna i neverovatno urnebesna komedija u rangu klasika, ali je "Game Night" svakako povremeno vraški smešna i definitivno trenutno nešto najbolje iz tog žanra što nam je stiglo iz Holivuda u ovoj godini.

To što je tek februar, ne mora ništa da znači jer biće potrebno dosta truda da je neka druga spusti sa “trona”. Štaviše, bilo bi super kada bi se do kraja godine pojavilo još nekoliko ako ne boljih onda bar jednako duhovitih.

Dakle, Max (Jason Bateman) i Annie (Rachel McAdams) su bračni par koji osim što obožavaju jedno drugog možda i više obožavaju društvene igrice. Jedanput nedeljno sa grupom prijatelja organizuju “Game Night”, veče (kućnih) igara (od pantomime preko Scrable do Rizika). Zaplet započinje kada Max-ov brat (Kyle Chandler) uspešni biznismen koji trenutno živi u Evropi, dolazi službeno u USA radi jednog posla (biznisa koji biznismeni obično rade kade se bave biznisom). To mu je idealna prilika da još malo ponizi Max-a tako što će organizovati savršeno i jedinstveno veče za “Game Night”. Ovoga puta učesnici igre pokušaće da reše lažnu/pravu misteriju koja započinje jednom otmicom.

Ako vam nedostaju komedije koje, zaista, imaju scenario i priču (a ne baziraju se na nizu improvizacija) i fore koje ne uključuju psovanje, prdenje i pominjenje reči Penis/Pi$ka (i sve varijacije na tu temu) već se duhovitost postiže vešto izgrađenim gegovima i podsmevanjem (ali ne i ismevanjem) određenim karakternim osobinama, onda je “Game Night” pravi film za vas.

Ako ste se uželeli čistokrvnih bleskastih komedija (u rangu, ma koliko ovo zvučalo kao blasfemija, napr. filmova Blejk Edvardsa) koje nisu ni romantične, niti (melo)dramske, niti su namenjene isključivo veselim tinejdžerima i klincima onda je “Game Night” odlična prilika da izvedete voljenu osobu u bioskop na 100-ak minuta smeha.

Naravno, “Noćne igre” nisu savršene. Ima ovaj film dosta sitnih mana koje na sreću ne remete previše glavni utisak. U pitanju je akciona komedija u kojoj se pokušava (i sa protagonistima i sa gledaocima) balansirati na ivici “noža” da film ne pređe (previše) u parodiju ali i da akcione scene (i neka dešavanja) opet ne budu ni previše ozbiljna.  Gotovo nemoguća misija ali sasvim zadovaljavajuće rešena.

Tome pomažu i ubedljivi glumci koji svojim šarmom poništavaju povremena škripanja scenarija. Takođe, film se trudi da zadrži sve vreme svoju početnu logiku i u okviru granica koje je sam postavio, “Game Night” uspeva da ne bude glupa i besmislena, čak ni u “over the top” završnici.

Sve u svemu, prijatno filmsko veče…

Na skali od (1-6) ocena: 4+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.