Framed (1947)

U istom danu upoznao je devojku svojih snova i dobio posao. Konačno je sve krenulo po dobru za Mike Lamberta. Avaj, kada bi samo znao....

Ako nikada niste pogledali ni jedan holivudski noir film nećete ni malo pogrešiti ako tu (stvarno zanimljivu) avanturu započnete upravo sa “Framed”.

Naivni stranac dolazi u nepoznati gradić, ulazi u lokal i tamo upozna fatalnu plavušu koja će ga uvaliti u nevolje.

Ovakav jednostavni zaplet se gotovo nalazi u osnovi svakog noir filma.

Naivčina je rudarski inžinjer u potrazi za poslom (Glen Ford), fatalna plavuša je šankerica u baru (Janis Carter) a nevolja uključuje prevaru, krađu i naravno ubistvo.

Ono što izdvaja “Framed” (režisera Richard Wallace) od gomile drugih filmova iz tog perioda je čvrst scenario i odlične uloge kompletnog glumačkog ansambla.

Puno puta, naročito u tim starim filmovima, imamo naivne zaplete, ali ovde, stvarno to nije slučaj. Kada to kažem, ne očekujte da ćete videti nekakve silne i neverovatne preokrete ali svaki od likova je dosledan svom karakteru i postupcima koje slede.

Tako da ni jedan od njih nije jednodimenzionalan niti će vas pojedine odluke protagonista nešto iznervirati jer su duboko utemeljene u arhetipovske likove koje tumače.

“Framed” je niskobudžetan film za to doba ali maksimalno ekonomično i efikasno koristi sve te svoje resurse i tih 80ak minuta prođe veoma brzo. Preporuka.

Na skali od (1-6) ocena: 4-/3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.