Belfast (2021)

But the sea is wide and I can't swim over And neither have I wings to fly.

Mada još uvek, zvanično, nisu objavljene nominacije za OSKARA 2021, i mada, zvanično, nisam pogledao sve filmove koji će naći u tim nominacijama, “Belfast” će biti, nesumnjivo, najveći kandidat da dobije tu, nekada veoma cenjenu, nagradu.

Glavni razlog ? “Belfast” je i više nego dobar film koji i sa filmskog i sa “političkog” aspekta ispunjava sve ono što je potrebno da bi danas dobio ovakvu nagradu.

Ova nostalgična priča o odrastanju dečaka Buddyja započinje u leto 1969 kada grupa protestanata (a koji protestuju) upada u Badijevu ulicu i napada domove katolika. Mesto zbivanja, Belfast, Severna Irska. Verovatno i onima koji površno znaju istoriju te dve odrednice, mesto i vreme, biće dovoljno da stvore sliku o čemu se ovde radi.

Sa te tematsko/strukturalne strane režiser i scenarista Kenneth Branagh (koji je, u stvari, taj Buddy) nije u “Belfastu” primenio ništa novo. Stavljenje dečije perspektive kao glavne vizure (nas gledaoca) za promatranje nekih turbulentnih zbivanja smo viđali u mnogim drugim (i boljim i lošijim) filmovima. I to što je Branagh ovde koristio crno belu fotografiju je nešto smo viđali u nekim nedavnim ostvarenjima.

[my_movie_db id=777270]

Pa opet, Branagh uspeva da u ovu malu intimnu priču ubaci i trakat o prvoj i poslednjoj ljubavi, uspeva da nam u jednoj sceni objasni svu besmislenost sukoba kojim svedočimo (da, mislim na ona Imena), uspeva da nam da hvale vredan osvrt na položaj žena u Irskoj ali i njihovih muškaraca, ali i sve vreme, nimalo ne gubeći fokus, ne zaboravlja da je glavni junak maleni dečak koji proživljava sve one tipične, male i velike, stvari koje čine detinjstvo i odrastanje.

Opet…i jednako dirljiv i jednako duhovit.

Plus tu je i muzika Van Morrisona. Nisam bio uopšte svestan (jer ga verovatno kritičari nisu smeli pominjati zbog jebene političke korektnosti i ludila koje sada vlada zbog Covida) da su veliki Van i njegove pesme toliko integralni deo ovog filma.

Na skali od (1-6) ocena: 5

recenzija: DeHičkok

About DeHičkok 128 Articles
Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš novi virtuelni član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...

Be the first to comment

Postavite pitanje ili ostavite komentar...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.