Ragazza tutta nuda assassinata nel parco aka Naked Girl Killed in the Park (1972)

Park je moj

Režija: Alfonso Brescia
Glume: Robert Hoffmann, Pilar Velázquez, Irina Demick, Howard Ross, Adolfo Celi

O čemu se ovde radi: 

Kada bogati biznismen bude ubijen (u luna parku) nekoliko sati nakon što je potpisao sopstveno životno osiguranje na milion dolara, osiguravačka kuća angažuje iskusnog profesionalca ( Robert Spasmo (1974) Hoffmann) da utvrdi koji su pravi motivi njegovog ubistva. Da li je u pitanju obična pljačka ili je nekom iz njegove familije (supruga i dve odrasle i atraktivne ćerke) bio potreban džeparac.

Ključna reč iz naziva filma:

naked

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 prevara

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Pre svega, da ne zaboravim, sam film počinje sa nekim dešavanjima u Berlinu 1945 koji će postati značajna tek na samom kraju filma, te, mogu samo da zamislim, kako su tek reagovali gledaoci koji su morali da odgledaju osakećenu kopiju, bez tog uvodnog dela, koja je najduže bila i dostupna širokom auditorijumu.

Elem, Robert Hoffmann je zanimljiv.

Šta je dobro u ovom filmu ?

Jedan od razloga što gledam ove giallo filmove jeste što su prepuni prirodnih lepota. Mislim pre svega na prelepe glumice koje ovde, na nečiju žalost, i ne otkrivaju previše drugih svojih lepota. Ali divno je videti žene skladnih crta lice i bez plastičnih delova.

Šta je još dobro u filmu ?

Produkcija (fotografija, lokacije…) je pristojna.

A kao što već rekoh ima ovde lepih dama…

Mada…naravno, najbolji je naziv filma “Gola devojka ubijena u parku”

Šta je loše u ovom filmu ?

E pa taj naslov…koji je dobar. Samo što gotovo da nema nikakve veze sa radnjom filma…. u stvari, tamo negde na polovini stvarno ćemo videti jedno golo (i mrtvo) telo devojke na mestu koje bi se uslovno moglo nazvati i park.

Šta je još loše u ovom filmu ?

Sama priča gotovo da nema smisla. Naročito imajući u vidu taj twist pri kraju filma. A onda, kada se on desi, imamo i dodatnih desetak minuta nekakvog standardnog (i lošeg) krimića potere, sa sve još jednim dodatnim, na sreću znatno manje uticajnim, preokretom/twistom.

Hajde što je priča ovakva kakva je nego i Brescia kao da je gotovo nateran na silu da u drugom delu filmu (kada konačno krenu ti giallo momenti) ubaci te nekakve kvazi efektne scene ubistava.

Ali dobro…čovek nikada i nije imao želju da režira giallo filmove. Najpoznatiji je bio po kostimiranim (i bez kostima) seksi komedijama i eksploatacijskim vesternima i naučno fantastičnim filmovima na talasu “Ratova zvezda” ali na euro trash način.

[imdb]tt0075881[/imdb]

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Robert Hoffmann je glumio u boljim (La morte non ha sesso aka A Black Veil for Lisa (1968))

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Sigurno…ali ono što je još sigurnije jeste da postoje mnogo više filmova sa mnogo lošijim naslovom.

Vredi li ovo gledati ?

Samo za giallo fanatike…

Zaključak za kraj:

Ja sam taj fanatik…

Na skali od (1-6) ocena: 2

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 143

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.