La morte non ha sesso aka A Black Veil for Lisa (1968)

On je suviše star da broji zvezde i suviše star da ne misli o grobu...a i o Viagri...

“Crni veo za Lisu” je genijalni engleski naziv ovog filma koji je neko smislio tako što je gledao sam početak i rekao: “Znači, ova sa crnim velom se zove Lisa ? Odlično. Taj naziv ćemo da nalepimo na plakat filma”.

U svakom slučaju, ovo je mnogo bolji/lepši/zanimljiviji naziv nego da su ga bukvalno preveli sa italijanskog kao “Death Has No Sex“….Smrt nema seks, tj. pol…svašta…

Triler/krimić Massimo Dallamano-a smešten je u Hamburg (inače,u pitanju je Zapadno Nemačka Italijanska koprodukcija) gde je iskusni (što znači ovde i matori) inspektor Franz Bulon (John Mills) iz odeljenja za narkotike veoma neiskusno oženjen sa mlađanom i prelepom Lisom (Luciana Paluzzi) koju je, da stvar bude još grđa, bila jedna od osumnjičenih u jednom od njegovih ranijih slučajeva.

Robert Hoffmann

Franz je bolesno ljubomoran i opsednut svojom mladom suprugom i non stop je proverava da li je kući i da li ga vara. To mu definitivno smeta u poslu jer ne može da se fokusira na hvatanje maskiranog ubice koji tamani pripadnike i potencijalne svedoke-saradnike jedne lokalne bande.

Mada neki ovaj film svrstavaju u giallo zbog svoje ikonografije (ubica sa rukavicama i u kaputu) “A Black Veil for Lisa” je pre svega jedan krimić koji postaje prilično brutalan u svojoj završnici.

Sama priča tj. misterija se razrešava relativno brzo (ubicu kojeg glumi Robert Hoffman i motive otkrivamo već praktično u prvoj trećini filma) ali potom film kreće u pravcu na koji i nismo baš navikli (a koji neću otkrivati).

Taj (ne)očekivani zaokret funkcioniše pre svega zahvaljujući ubedljivoj interpretaciji John Mills-a jer sam materijal u vidu dijaloga/scenaria i nije baš nešto blagodaran.

Na kraju, ovo je gledljiv film, ne samo zbog izuzetne privlačnosti nosećeg para glumaca (Robert Hoffmann (Spasmo (1974)) i Luciana Paluzzi) već i zbog veoma dobre fotografije koja donosi dodatnu vizuelnu vrednost ovom ostvarenju,

Kao nekakva preteča giallo žanra svakako zanimljiv ljubiteljima istog ….

Na skali od (1-6) ocena: 3-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.