The Burbs (1989)

Hello neighbor (original)

Te daleke 1989 godine, negde u februaru, premijeru je imao film “The Burbs”. Od njega se mnogo togo očekivalo. Pre svega, bio je to prvi film koji je Tom Hanks snimio nakon ogromnog uspeha “Big” .

I ako je već tada bio prepoznatljivo ime američke filmske komedije u godinama koji će uslediti Hanks će postati jedan od vodećih holivudskih glumaca a “The Burbs” je trebao da bude siguran korak ka tom putu.

Režiser je bio Joe Dante, na papiru neko ko je idealan za ovakav spoj komedije i horora. Njegovi prethodni filmovi poput “Gremlina”, “Innerspace” su bili miks različitih žanrova i veoma uspešni. Dante-a su u to doba smatrali novim (ili malim) Spilbergom (koji je i producirao mnoge njegove filmove).

Takođe, u ostalim ulogama nalazili su se respektabilni glumci, poput Bruce Derna ili “Princeze Leje” (Carrie Fisher). Da začini stvar bio je tu i (nesretni) Corey Feldman.

Tema ove satire je istovremeno i veoma ambiciozna (da na primeru jedne mikrosredine poput ovog bloka kuća iz predgrađa prikažu tadašnji presek stanja američkog društva i njihovog odnosa prema migrantima) i konceptualno zahtevna (učiniti to kroz kombinaciju horora i komedije), plus, učiniti da ovaj film funkcioniše kao vrhunska zabava.

U mirnom naselju živi “složna” grupa građana. Ray (Tom Hanks) je na kratkom odmoru i ima dovoljno vremena (za gubljene) da sa svojim komšijama razotkrije ko su su novi tajanstveni susedi po prezimenu Klopeks. Klopeksi se nikome ne javljaju, izlaze samo noću, i niko stvarno ne zna kako oni i izgledaju. Iz njihovih podrumskih prostorija povremeno, noću, dolazi zaglušujuća i misteriozna buka.

Ovaj film je inače poznat i po tome što je bio 88 (osamdeset i osmi) po redu film koji sam pogledao, tog vrelog leta, na prvom video rekorderu koji je stigao u naš mali dom.

U video klubovima je kršten pod imenom “Radoznali susedi” (što je mnogo nežniji naziv od onog pod kojim se sada vrti po raznim našim televizijama, “Komšije iz pakla”) i priznajem, tada sam bio prilično oduševljen ovim filmom. Vidite i ocenu koju sam mu dao.

Mada, između 5.2 i najveće 6, bilo je mesta za još bezbroj filmova. Ali šta dete zna… bili su to dani kada sam i najgore filmove gledao barem 3 puta, čisto eto da maksimalno iskoristim vreme dok ih ne vratim nazad u video klub.

Ima tu raznih ocena…i raznih filmova. Iz sadašnje perspektive u toj mojoj staroj svesci postoje zapisi i ocene koji su mi sada totalno nerazumljive.. Ali…šta dete zna.

Bilo kako bilo, “Radoznali susedi aka The Burbs” mi je uvek bio jedan od onih filmova koji su mi ostali u dragom sećanju i koje sam želeo opet da pogledam.

Tek zahvaljujući ovoj svetskoj pošasti razuma i života, nakon 31 godine ponovo je došao na red. I šta da vam kažem…

Ne kajem se što sam obnovio gradivo ali mi je žao što “The Burbs” ipak nije onako dobar kao što me je sećanje varalo.

Početak je i dalje efektan, ona “špageti vestern” scena kada po prvi put prilaze kući svojih komšija je još uvek upečatljiva, ali ostatak…pa baš i ne.

Uglavnom je u pitanju monoton i tek povremeno duhovit film i od suvog proseka ga vade odlični (i dragi) glumci.

Završnica ili bolje rečeno završnica nad završnicom, kada nam gotovo direktno lik Tom Hanksa saopšti neke veoma važne poruke (sasvim u skladu sa onom ambicijom koju sam pominjao) biva urušena tim besmislenim nepotrebnim tvistom/preokretom.

Sve u svemu, ako ste već ovaj film jednom odgledali ne morate i drugi put…pa bilo to i 31 godinu kasnije.

Na skali od (1-6) ocena: 3 –

p.s. u ovom filmu, u jednom trenutku, Tom Hanks na TV-eu gleda emisiju “Mister Rogers’ Neighborhood” ni pretpostavljajući da će 30 godina kasnije glumiti upravo Fred Rogersa u prošlogodišnjem “A Beautiful Day in the Neighborhood”

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.