Ju Nesbe: Slepi miš

Prvi roman o Hariju Huleu objavljen 1997 godine. Norvežanin, Australija, Aboridžini i Nick Cave....

Verovali ili ne, poneki put se nađe vremena i za neku knjigu. Pošto će rubrika posvećena knjigama biti najmanje ambiciozna (i najmanje zastupljena) prvi roman o inspektoru Hariju Huleu “Slepi miš”, junaku serijala norveške književne zvezde Ju Nesbea/Jo Nesbø (koji je posetio Beograd pre nekih mesec dana) je možda i idealan početak.

Pre svega što, do pre neku nedelju, pojma nisam imao da je onaj super zabavni norveški triler “Headhunters”  ekranizacija istoimenog Nesbeovog romana (koji nema veze sa Hari Huleom), kao što sam na primer,  znao da je onaj ne baš zabavni dečiji film o “doktoru prdežu” tj. “Prdoprah doktora Proktora” snimljen po Nesbeovoj “slikovnici”.

Ako niste znali, “Slepi miš” (u originalu za vas koji znate švedski a malo natucate i norveški Flaggermusmannen ) je objavljen 1997 ali je u svetu, pa logično i kod nas (jer Laguna prati svetske tokove zar ne?) objavljen tek kasnije, nakon niza drugih Nesbeovih romana o Hariju Huleu. Valjda nisu bili zadovoljni kvalitetom toga štiva…šta li ? 🙂

Verujte, čitao sam objavljene i mnoge gore spisateljske egzibicije od strane te iste Lagune te, osim možda ugovora sa izdavačem, ne vidim neke veće razloge što su nas, tj. te Hari ljubitelje uskratili ovog početnog romana. Pošto je meni ovo prvi put da se srećem sa njim, priznajem da sam prilično uživao. Nesbeov stil je jednostavan, pun efektnih dijaloga, bez preteranog ulaženja u detalje, ali jezgrovit i intrigantan,i prva trećina “Slepog miša” upravo nosi “plima” novog sveta.

Naime, u svom prvom, književnom slučaju, Harija šalju u daleku Australiju, da bi ispitao smrt mlade (i bivše) norveške TV zvezde (ako se reč zvezda može upotrebiti za nekog ko je vodio par tv emisija). Ona je silovana te potom i zadavljena,  Ali hajde ovo što sam malopre napisao da nam lično kaže Nesbe:

 

„Poslali su te, dakle, da nam pomogneš u istrazi ubistva
Inger Holter, norveške državljanke s dozvolom za rad u
Australiji. Plavuša, lepa, ako je suditi po slikama. Dvadeset
tri godine, je li tako?“
Hari klimnu. Makormak se sada uozbiljio:
„Pronašli su je ribari u Votsonovom zalivu, tačnije kod
parka Gep. Polugolu, a povrede ukazuju da je prvo silovana
pa zadavljena, mada nismo pronašli semenu tečnost. Pod
okriljem noći leš je prenet u park, gde je bačen s litice.“
Napravio je grimasu. „Da je bilo samo malo lošije vreme,
sigurno bi je odvukli talasi, ali ovako je ostala na stenama
dok je ujutru nisu pronašli. Kao što rekoh, nismo našli spermu,
verovatno stoga što joj je vagina rasporena kao riba, a
i što ju je morska voda kupala celu noć. Zato nemamo ni
otiske prstiju, ali imamo približno vreme smrti…“ Makor-
mak skinu naočare da se protrlja po licu. „A ubicu nemamo.

I šta ćeš ti sad, kog đavola, s tim, Holi?“

Kao što vidite/čitate ovo je veoma pismeno. Dobar je Nesbe…mislim,ili on, ili naš prevodilac. Šalu na stranu, nisam vam ja neki vajni književni kritičar te ne očekujte da ćete u ovim budućim (bar se nadam da će biti bar još neka) recenzijama romana ovde čitati psihoanalize, slovenske meta anititeze i pomerene diskurse versifikacije genologije recepcije… khhhh….

Elem, prva trećina klizi i “Slepi miš” je zabavan roman ali pričično standardan za ovakvu vrstu štiva. Onda se negde na polovini desi nešto (što uključuje par šokantnih smrti) što  težište baci na mračnu stranu Huleve ličnosti, i “Slepi miš” dobije dodatnu (i bolju) dimenziju. Onda, tu je i ta završnica u kojoj se opet Nesbe vraća u “sigurne vode” (već viđene) pa je krajnji utisak ipak sasvim korektan. Ako je ovo, kako kažu, stvarno najslabiji roman iz ovog serijala, onda eto mene u ovom brodu…ili bar čamcu…

 

za kraj  sledi “insert” iz “Slepog miša”

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.