Alan Partridge: Alpha Papa (2013)

Nećete verovati koji je voljeni karakter sa malog ekrana doživeo bioskopski hit...

Nepisano pravilo za bilo koju američku TV seriju koja se dugo emituje jeste da jedna od epizoda (iz prosečnog, inače suludog, broja od 22/24 ep. po sezoni) mora biti sa taocima . Kao, takva stresna situacija je odlična za dodatno profilisanje karaktera a i zgodna je prilika da se otarasiš nekog glumca koji nije pristao na manji honorar.  U suštinii to je sve izgovor za nedostatak ideja kod scenarista.

Alan.Partridge.Alpha.Papa.2013 (4)

Ne verujem da je upravo to (bezidejnost) bila razlog zašto je Alan Partridge svoju filmsku ekranizaciju doživeo u vidu jedne tipične „hostage“ epizode i ako je njegov lik „poreklom“ sa malih ekrana u vidu niza višedencijskih (i uspešnih) BBC TV komedija (od kojih nisam gledao ni jednu). Mislim da je odluka doneta zbog ograničenog budžeta jer se uglavnom ,osim par scena, čitav film odigrava u prostorijama radio stanice čije zaposlene kao taoce drži nedavno otpušteni ostareli voditelj Pat Farrel (uvek solidni Colm Meaney).

Alan.Partridge.Alpha.Papa.2013 (1)

Za gledaoce koji se prvi put sreću sa likom Alana Partridge (kojeg je kreirao i glumi Steve Coogan) , poput napr. mene, u početku je prilično teško da se povežu sa likovima te, verovatno, neke fore (i fazoni) i nemaju takvog efekta kao što imaju na ljubitelje i poznavaoce ovog, kako se već kaže, „beloved“ iliti voljenog TV karaktera.

Alan.Partridge.Alpha.Papa.2013 (3)

Ipak, priča je dovoljno zanimljiva a povremeno i stvarno smešna, te posmatranje ove devedesetominutne komedije nije naporno…ali ni neophodno. Jednostavno, ako već ne znamo Alana Partridge-a možda je i bolje tako da ostane…

Alan.Partridge.Alpha.Papa.2013 (5)

Režija: Declan Lowney

Glume: Steve Coogan, Felicity Montagu, Simon Greenall, Colm Meaney

Na skali od (1-6) ocena: 3
recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.