Flight (2012)

Moralna drama o ličnim demonima sa kojima se suočava heroj (koji je istovremeno i antagonista) ovog leta.

Mene je najveće iznenađenje čekalo na kraju kada je krenula odjavna špica. Ovu, gotovo bledunjavu, dramu režirao je Robert Zemeckis !

Osim što to nisam znao (niti naslutio tokom gledanja) nisam znao ni da  “Flight” nije snimljen po istinitom događaju. Bio sam ubeđen da jeste, i tu je možda caka u vezi Zemeckis-a. Scene u avionu tj. trenuci avionske nesreće su izuzetno realni i vrhunski realizovani.

Nekada sam nestrpljivo iščekivao svaki Zemeckis-ov  film. Ali kada se, u središnjem delu svoje karijere posvetio “tehnološkom” aspektu filma, kao da su ti sjajni specijalni efekti postali dominatni aspekt njegove kinematografije. Nakon niza animiranih filmova, lagano mi je skliznuo sa radara.

“Flight” nam donosi pre svega fenomenalnog Denzela Washingtona, ovde u top (glumačkoj) formi, u ulozi alkoholičara, narkomana i “moralno posrnulog” čoveka koji je izgubio sve ideale, razorenog braka i života. Sa druge strane, on je odličan, iskusan pilot koji uspeva da izvede nemoguće. U neverovatnom sklopu nesrećno-tehnički kvar-vremenskih nepogoda-okolnosti naš Denzel sigurno prizemljuje putnički avion.

I to je otprilike to. Sve ostalo u poređenju sa glumačkim perfomansom gospodina Vašington Denzela i scenom avio nesreće je bledo. Napr. kompletna ta paralelna (kvazi ljubavna) priča sa narkomankom (Kelly Reilly) na lečenju je mogla komotno da se iseče jer nije gotovo ništa doprinela razvoju glavnog karaktera. Bez toga i sa nekim dodatnim skraćenjima i većim fokusom na kritiku moćnih bezdušnih korporacija koje su samo ovlaš dotaknute “Flight” je mogao bude ozbiljno umetničko delo koje se bavi relevantnijim društvenim problemima. Ovako, “Flight” predstavlja super spektakl o ličnim demonima jednog pojedinca i njegovim pokušajem da ponovo pronađe smisao života. Hoću reći, isti film bi gledali i da je Denzel vozio bicikl i pijan naleteo na banderu… zašto je moralo ovako ambiciozno (i skupo) da se ubaci ova čitava avionska zavrzlama a da, u suštini, ona lepo bude zaobiđena.

Opet, kao i uvek, ovo je samo moj lični utisak, i verovatno će većini biti dovoljno što “Flight” ima sasvim solidnu priču, odlične glumce (Džon Gudmen u maloj epizodi rastura) i pristojnu režiju. Ovakva vrsta filma je gotovo iskorenjena iz bioskopa i ko sam ja da tu zakeram što mi nije ovaj “Let” baš toliko prijao… Bolje da se okrenem spektaklima sa letećim ljudima u šarenim gaćama i da  uživam u tome… zar ne ?

Na skali od (1-6) ocena: 3+
recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.