A Star is Born aka Zvezda je rođena (1937)

Beskrajna priča...

Ovo je originalna prva verzija “Zvezda je rođena”, priče koja je na svakih nekoliko decenija dobijala nove verzije. Na primer, 2018 godine snimljena je ona sa Lejdi Gagom a zvezde verzije iz 1976 g. bile su Kris Kristoferson i Barbara Stejsend.

U filmu iz 1954 veliki ekran su delile Džems Mejson i Džudi Garland.

Sva ova tri rimejka razlikovala su se od originala u jednom bitnom detalju. Glavna junakinja i “zvezda koja će biti rođena” u prvoj verziji bila je mlada i talentovana glumica a ne pevačica.

Mora da se pitate kako je i zašto priča koju je osmislio i režirao veliki William A. Wellman zaslužila da bude tolika inspiracija generacijama filmskih autora…

Ne tvrdim da će vam ovaj tekst pružiti definitivni odgovor ali hajde da pokušamo…

“A Star is Born” je napravljen, upravo kao što gornji natpis sa početka to jasno daje na znanje, u slavu tadašnjeg Holivuda.

Ova fabrika snova ovde je stvarno predstavljena kao iz snova…barem na početku…

Janet Gaynor glumi mladu i naivnu Esther, seljačicu tj. “farm girl” iz Severne Dakote, koja provodi slobodno vreme u mraku bioskopske dvorane maštajući o tome da postane glumica. Kada kažem naivna mislim to na najdobronamerniji način.

Esther misli da je dovoljno otići u Holivud i neko će već prepoznati njen talenat.

Seda u autobus za Los Anđeles sa nešto ušteđevine i stiže u Holivud da ostvari svoje snove.

I sada, iz današnje perspektive, gledajući napr. “Vavilon” ili znajući šta je radio Harvey Weinstein,

ili šta u stvari znači “casting couch” (kasting kauč), sasvim je jasno da je slika Holivuda ovde totalno lažna i izmišljena.

Opet, savim je sigurno da je neki kauboj iz Teksasa ili domaćica iz Minesote, gledajući ovaj film te 1937 godine apsolutno bio siguran da je sve upravo tako kao što je ovde prikazano.

Esther upoznaje veliku filmsku zvezdu Normana (glumi ga Frederic March koji je kao i Janet Gaynor već imao osvojenog oskara za glumu) na jednoj zabavi na kojoj je konobarica. Već tada je Norman polupijan ali i beskrajno šarmantan (alkoholizam kao glavni porok “zvezde padalice” će biti jedan od temeljaca i ostalih verzija ).

Očaran neposrednošću i duhom mlade Esther, Norman joj preko veze (tj. preko svog prijatelja producenta) omogućuje da uradi test snimanje na kome Esther zablista.

Uskoro dobija i prvu ulogu i “zvezda počinje da se rađa”…

Frederic March koji je 1931 godine dobio oskara za “Dr. Džekila i Mister Hajda” osvojiće i svog drugog oskara nekoliko godina kasnije u klasiku “Najbolje godine našeg života” (1946). Za ulogu Normana biće samo nominovan za ovu nagradu.

Kada ne bi ste znali ovu priču ili vam je ovo možda prvi put da je gledate bićete u zabludi da gledate romantičnu komediju.

I zaista, “Zvezda je rođena” je uglavnom vedra i pozitivna priča gotovo 100ak minuta (od svojih 111). U pojedinim momentima skrubol a u pojedinim momentima čak i slepstik komedija (ovo se ja pravim pametan i gađam vas terminima koje, realno, apsolutno i ne morate da znate) da sam sebe doveo u situaciju da se pitam da li je moguće da su u rimejcima promenili kraj filma…

Ali ne lezi vraže…

Da li zbog toga što je čitav film upravo onakav kao što sam već opisao do tih trenutaka ili zato što je scenario vrhunski a govor koji na kraju filma drži Esther (gde Janet Gaynor pokazuje koliko je odlična glumica) apsolutno srcolomno katarzični teško da će te te poslednje minute odgledati bez knedle u grlu…

Kako nam Wellman majstorski “zavuče” na kraju… došlo mi je da ustanem sa kreveta i aplaudiram.

A tek da ste videli izraz lica mog mlađeg sina koji je sasvim slučajno upravo odgledao tih poslednjih 10ak minuta filma, dakle totalno neznajući istoriju likova sa ekrana…

Filmski klasik sa premisom koja ni tada nije bila originalna (setimo se napr. Pigmaliona) ali sa tom van vremenskom melodramskom zlatnom žicom koja i dalje “radi svoj posao”… na korak do savršenstva.

Na skali od (1-6) ocena: 5

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.